Wat gaat er in de biovergister?

juni 12, 2020
Wat-gaat-er-in-de-biovergister

In de biovergister in Nieuwolda wordt groen gas gemaakt. Hoe dat precies in z’n werk gaat, leest u in het artikel ‘Hoe maak je groen gas?’ In dit artikel leest u wat de belangrijkste ingrediënten zijn voor het maken van groen gas.

Reststoffen

In de landbouw blijft er, naast de landbouwproducten zelf, altijd wel wat over wat de boer niet kan gebruiken. Bij fabrieken die allerlei soorten voedsel maken, blijft er ook afval over. Het is zonde om deze zogenaamde reststoffen zomaar weg te gooien. Ze hebben nog volop nut. Zo kan een biovergister er bijvoorbeeld groen gas van maken.

De biovergister in Nieuwolda gebruikt bijvoorbeeld reststoffen uit de voedingsindustrie, graanresten, cacaodopjes en koffiedik. De vergister maakt trouwens alleen gebruik van goedgekeurde reststoffen of afgekeurde voedingsmiddelen. Welke reststoffen dat zijn, kunt u hier lezen.

Mest

Naast deze reststoffen gebruikt de biovergister in Nieuwolda ook mest. Het gaat hierbij om zowel vloeibare varkensmest als vaste kippenmest. De mest is voornamelijk afkomstig van veeboeren uit Noord-Nederland. Ook mest is nuttig afval om groen gas van te maken.

Geen hout

Naast reststoffen en mest kan de biovergister ook groente-, fruit- en tuinafval vergisten. Samen worden al deze stoffen ook wel eens ‘biomassa’ genoemd. Dat kan verwarrend zijn omdat bij biomassa snel wordt gedacht aan hout. Hout wordt verbrand in een biomassacentrale, waarbij rook vrijkomt. Dat is bij een biovergister niet het geval. In de biovergister gaat geen hout. Er worden dus geen bomen gekapt om groen gas te maken. En er is geen verbranding en rook.

Digestaat

Het maken van groen gas is dus een prachtige manier om zo goed mogelijk gebruik te maken van de reststoffen en afvalstromen die er toch al zijn. Na het vergistingsproces blijft er ook afval over. Dit noemen we ‘digestaat’ en dat is een goede meststof voor de landbouw, waarmee het cirkeltje weer rond is!

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer