Hoe maak je groen gas?

maart 28, 2020
Biovergisting illustratie

Bij Nieuwborgen.net onderzoeken wij of de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen samen over kunnen stappen op groen gas. Het maken van groen gas zorgt in tegenstelling tot aardgas namelijk niet voor aardbevingen. Ook is groen gas veel minder schadelijk voor het milieu. Groen gas wordt gemaakt in een groot vat. Dit noemen we een biovergister.

In ons geval wordt het groene gas gemaakt in de biovergister van Deeterink Bio Energie in Nieuwolda. De open dag bij deze biovergister kon helaas niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe zo’n biovergister werkt.

Deeterink maakt groen gas uit mest en restafval. Zij gebruiken bijvoorbeeld afval van bedrijven die voedsel maken, maar ook graanresten, cacaodopjes, koffiedik, vloeibare mest en kippenmest. De mest en het afval gaan in een groot vat. Door alles op te warmen, komt er biogas vrij. Het biogas wordt dan nog verder aangepast om er groen gas van te maken.

Groen gas is gelijk aan aardgas. Alleen de manier waarop we het maken, verschilt. Het groene gas komt via het huidige gasnet gewoon bij u thuis. U kunt het ook op dezelfde manier gebruiken. U hoeft daarvoor in huis niets aan te passen. Uw cv en gasstel werken dus zonder problemen op groen gas.

De biovergister kan voldoende groen gas maken voor Nieuwolda en Wagenborgen. Bij een hele strenge winter kan het op piekmomenten aangevuld worden met gas van elders, maar dat willen we liever niet. Om gas te besparen, is het daarom belangrijk om bijvoorbeeld huizen en andere gebouwen te isoleren. Hierdoor wordt een woning ook vaak prettiger om in te wonen. Bij Nieuwborgen.net kijken we daarom niet alleen naar het maken van groen gas, maar ook naar het energiezuiniger maken van woningen en andere gebouwen.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer