Inwoner aan het woord

april 20, 2022

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan?
Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis altijd warmpjes bij zit.

“Dit huis heb ik vorig jaar in februari gekocht. Ik was al een tijd op zoek, want ik wilde een modern huis wat naar m’n zin is, maar ook energiezuinig,” vertelt Jeroen. “Omdat het een relatief nieuw huis is uit 2006, is het goed geïsoleerd en heeft het energielabel A. Het huis had al een aantal zonnepanelen en er zat al een WTW-systeem in. WTW staat voor Warmteterugwinning.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto van de woning

Wat doet zo’n WTW-systeem precies?
“Omdat een goed geïsoleerd huis niet of nauwelijks tocht, heb je goede ventilatie nodig voor schone lucht. Mijn huis heeft daarom balansventilatie: een systeem waarbij de buizen aangesloten zijn op een WTW-unit. In het plafond van iedere ruimte zit een aantal luchtroosters. Via de kanalen zuigen die verse lucht van buiten aan en voeren de vuile lucht af. De schone lucht krijgt via een warmtewisselaar de warmte van de vervuilde lucht. Zo zorgt het WTW-systeem voor gezonde lucht met bijna geen warmteverlies,” legt Jeroen uit.

En daarnaast heb je zelf ook maatregelen getroffen?
“Ja, ik wilde helemaal van het gas af en richting energieneutraal. Ik ben aardig goed op weg! Ik heb nu een lucht/water-warmtepomp en een warmtepompboiler. Dat bevalt hartstikke goed. Hiervoor had ik een CV-ketel. Om te testen of mijn huis geschikt was voor een warmtepomp heb ik in de winter de temperatuur van het verwarmingswater in mijn CV op 40 graden gezet. Rondom Kerst was het best koud buiten. Ik was benieuwd of het lukte om het huis goed te verwarmen bij buitentemperaturen ver onder nul. Dat is gelukt, ook met de hoge temperatuur radiatoren die ik nog heb.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Buitenunit warmtepomp

Jeroen vervolgt: “De warmtepompboiler is voor al het tapwater, dus het water dat uit de kraan stroomt. De warmtepomp is via een buffervat aangesloten op de aanvoerleiding van het verwarmingssysteem. In het buffervat wordt het warme water opgeslagen. Hierdoor kan de warmtepomp langere tijd aan blijven om het hele vat op te warmen. Dat is ook weer beter voor de levensduur van de warmtepomp. Tot slot heb ik zonnepanelen. Binnenkort komen er nog eens 30 panelen bij. Dan weet ik zeker dat ik nooit bij hoef te kopen en zelfs energie ga terug leveren.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Warmtepompboiler (links) en buffervat (rechts)

Klinkt aardig compleet. Staat er dan nog iets op je wensenlijstje?
“Alleen nog een inductiekookplaat. Die wordt binnen drie maanden geleverd. Zodra ik die heb, is het gasverbruik nul.”

Knap gedaan! Wat adviseer je buurtgenoten en andere inwoners?
“Ik denk dat mensen dit als kans moeten zien. Nu is het moment. Niet alleen vanwege de subsidies. We moeten gewoon niet meer afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen. De aardbevingen zijn ontstaan door gaswinning. De oorlog in Oekraïne financieren we voor een deel zelf door Russisch gas af te nemen en tot slot zijn er nog de gevolgen van fossiele brandstoffen op het klimaat.

We moeten dus zo snel mogelijk van het gas af. Het zou helpen als men wat meer het totale plaatje leert te bekijken. Op de korte termijn is het een investering. Op de lange termijn is het terugverdiend én het is een waardevermeerdering van je huis. Daarnaast is het óók nog beter voor het milieu! Dus vraag een Wat-is-Wijs advies bij Nieuwborgen.net aan. Maak er gebruik van. Je hoort dan ook wat verschillende gasbesparende maatregelen voor je huis kosten. Dan kun je altijd nog beslissen wat past en wat niet.”

Tot slot: je bent een van de koplopers. Waarom heb je je hierbij aangesloten?
“Voordat ik in Nieuwolda kwam wonen wist ik al van Nieuwborgen.net. Ik was al bekend met de proeftuinen Aardgasvrije Wijken. In mijn werk houd ik me bezig met de ontwikkeling en uitvoering van duurzame innovatie- en energieprojecten en de financiering hiervan. Ik ben niet betrokken geweest bij het ontstaan van Nieuwborgen.net en het leek me wel leuk om dit vanuit het bewonersperspectief mee te maken. Hoe wordt er met een bewoner omgegaan? Daarnaast ben ik vanwege mijn werk bekend met deze wereld en kan ik inhoudelijk mijn steentje bijdragen.”

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

In een vrijstaande woning in Wagenborgen wonen de heer Brons en zijn vrouw. De woning is in 1992 gebouwd. Ze hebben toen al direct alles aangepakt om zo energiezuinig mogelijk te leven. Brons is duidelijk: ‘Maak gebruik van de subsidies nu het kan. Gas en stroom...

Lees meer