‘Gewoon heel erg blij’

juni 07, 2022

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.

Pepijn en Willeke de Haan-Mulder

Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe woning in Wagenborgen. Ze zijn inmiddels tien jaar bezig met energie besparen. Het huis was al goed geïsoleerd, dus de basis lag er al.

Wat hadden jullie al gedaan om gas te besparen?

Pepijn: “Ons doel is om onze vaste lasten zo laag mogelijk te krijgen. Voordat Nieuwborgen.net kwam hadden we daarvoor al een aantal stappen gezet. Zo zijn we tien jaar geleden al begonnen met de aanschaf van 20 zonnepanelen op het huis. Toen we onze keuken gingen verbouwen, konden we daardoor ook makkelijk overstappen op inductie. Wat later kregen we de 4.000 euro vanuit de waardevermeerderingsregeling. Daar hebben we nog een zonneboiler met 8 extra panelen van gekocht. Ook hebben we bij het aanpakken van onze vloer in de kamer en keuken direct vloerverwarming aan laten leggen.”

Waarom wilden jullie nog meer doen?

Pepijn en Willeke zijn een van de huishoudens die recent te maken kregen met een energiebedrijf dat failliet ging. Pepijn: “We zoeken altijd bewust naar een goedkope energieleverancier. Zo kwamen we terecht bij Welkom Energie. We verbruikten ongeveer 60 euro per maand aan gas (1.484 m3 per jaar) met een voorschot van 110 euro. We zaten dus goed op koers voor een teruggave. Toen Welkom Energie failliet ging, moesten we verplicht overstappen naar een contract met een voorschot van 500 euro! Dat was schrikken.”

Wat hebben jullie toen gedaan?

Pepijn vervolgt: “Gelukkig konden we via Nieuwborgen.net gratis advies krijgen over wat we nog konden doen om ons gasverbruik te verlagen. Zij adviseerden een warmtepomp. We hebben wel even getest of dat bij ons ook kon. We hebben de temperatuur van de cv-ketel op 35 graden gezet toen het buiten goed vroor. Binnen bleef het nog steeds aangenaam warm. Dat betekent dat we de cv-ketel prima konden vervangen door een warmtepomp, want die levert ook warmte op die temperatuur.”

Pepijn en Willeke hebben de cv-ketel en zonneboiler nu weg laten halen inclusief de 8 bijbehorende panelen. Daarvoor in de plaats is een warmtepomp gekomen met een extra groot boilervat van 400 liter. De buitenunit staat achter het bijgebouw, zodat deze uit het zicht staat. Willeke: “Met twee grote kinderen verbruik je heel wat warm tapwater. Als je dan ook nog graag zelf in bad gaat, dan is zo’n grote voorraad wel noodzakelijk.” In plaats van de 8 panelen liggen er nu 16 nieuwe zonnepanelen op het dak van de schuur. Hiermee wordt de stroom voor de warmtepomp opgewekt.

Wat heeft het jullie gekost?

De eigen bijdrage voor de hele installatie bleek uiteindelijk reuze mee te vallen. “Het mooie is dat alle vergoedingen ‘stapelbaar’ zijn. Daardoor is de totale eigen bijdrage nog maar 2.000 euro. En ons gasverbruik is van bijna 1.500 kuub gedaald naar nul! We laten het gas hier afsluiten, want we hebben het niet meer nodig”, aldus Pepijn.

Berekening eigen bijdrage

Willeke vult aan: “We hoefden er qua comfort ook niets op in te leveren. Er is voldoende warm water. Boven gebruiken we nog radiatorventilatoren op de slaapkamers van de kinderen en zetten we infraroodpanelen in. Zo blijft het overal in huis even aangenaam als vroeger.”

Wat raden jullie anderen aan om te doen?

“Vraag Nieuwborgen.net om onafhankelijk te adviseren over wat je kunt doen om gas te besparen. Met zo’n advies in de hand sta je ook sterker ten opzichte van leveranciers. Zij kunnen je dan niets wijs maken over wat je wel of niet nodig hebt.”

Willen jullie tot slot nog iets toevoegen?

“We zijn gewoon heel erg blij en dat voor zo’n lage eigen bijdrage!”, sluiten Pepijn en Willeke af.

Pepijn en Willeke de Haan-Mulder
Het extra grote boilervat
De hele installatie binnen
De warmtepomp buiten
Zonnepanelen voorzien de warmtepomp van stroom

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

In een vrijstaande woning in Wagenborgen wonen de heer Brons en zijn vrouw. De woning is in 1992 gebouwd. Ze hebben toen al direct alles aangepakt om zo energiezuinig mogelijk te leven. Brons is duidelijk: ‘Maak gebruik van de subsidies nu het kan. Gas en stroom...

Lees meer