Met een airco verwarmen

november 07, 2022

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.

Verkenners

Martijn en Mirjam wonen met hun twee kleine kinderen in een geschakelde woning in Wagenborgen. Ze hebben zich begin 2021 aangemeld als Verkenners bij Nieuwborgen.net. Afgelopen maand stuurden ze ons de energie-afrekening. Het resultaat van verschillende stappen die zij de afgelopen tijd hebben genomen om te besparen. Het leek ons een mooi moment om met Martijn te praten over hun besparingsmaatregelen.

Welke maatregelen hebben jullie genomen om gas te besparen?

“We hebben gekozen voor een multisplit aircosysteem. Daarmee kun je koelen, maar ook je huis verwarmen. Ik heb daar vorig jaar al zelf over geschreven. Dat was wel even wennen. De binnenunit hangt redelijk hoog aan de muur en de thermostaat zit vast op deze unit. Warme lucht stijgt naar boven. Bij het plafond is het dus warmer dan op vloerniveau. De thermostaat sloeg daardoor erg laat aan. We hebben daarom ook een slimme thermostaat aangeschaft die we op dezelfde hoogte als de cv thermostaat gemonteerd hebben. Deze werkt op infrarood en moet de binnenunit wel ‘zien’. De thermostaat hangt er nu “recht” tegenover en heeft stroom nodig. Dit bevalt goed. We hebben daarnaast ook onze vloer en ons dak laten isoleren. De spouw is vroeger al eens geïsoleerd. Het was allemaal wel wat geregel, maar uiteindelijk valt het ons reuze mee. Ook qua comfort”, vertelt Martijn.

Redden jullie het met deze oplossing?

Martijn: “Voor de heel koude dagen hebben we nog wel bijverwarming nodig. Dat zijn dan de dagen als het -10 vriest. Ook wil ik erbij zeggen dat we alleen de woonkamer verwarmen. Op de slaapkamers hebben we nooit de verwarming aan. Onze cv-installatie staat er nog. Die gebruiken we voor warm water en hij kan eventueel ook aan als het nodig is voor de verwarming. Het liefst zou ik in de kamer nog een infraroodpaneel aan de muur monteren. Zo eentje met een mooie afbeelding erop. Niet te laag, want zo’n paneel kan best heet worden en we hebben twee kleine kinderen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is jullie besparing?

“We zijn van 1.800 kuub naar 360 kuub gas gegaan. Dat scheelt bij onze huidige contractprijs van 80 cent per kuub gas zo’n 1150 euro per jaar. Wat betreft de stroom zijn we van 3.600 kilowattuur naar ongeveer 8.000 kilowattuur gegaan, uitgaande van het jaar hiervoor. We hebben daarom ook 16 zonnepanelen laten plaatsen, waarmee we naar verwachting 5.000 kilowattuur kunnen opwekken. Dus dan komen we uit op zo’n 3.000 kilowattuur netto. Daar staat dan tegenover dat we nu naast de cv-ketel ook de airco moeten onderhouden. Dat kost zo’n 200 euro per jaar. Als je kijkt naar de kosten en de vergoedingen die we konden krijgen, dan heeft dat ons zo’n 9.000 euro gekost, zo’n 3.200 euro als we de zonnepanelen niet meerekenen”, aldus een tevreden Martijn.

Gerelateerde berichten

‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

In een vrijstaande woning in Wagenborgen wonen de heer Brons en zijn vrouw. De woning is in 1992 gebouwd. Ze hebben toen al direct alles aangepakt om zo energiezuinig mogelijk te leven. Brons is duidelijk: ‘Maak gebruik van de subsidies nu het kan. Gas en stroom...

Lees meer