Inwoner aan het woord

maart 31, 2022

In een vrijstaande woning in Wagenborgen wonen de heer Brons en zijn vrouw. De woning is in 1992 gebouwd. Ze hebben toen al direct alles aangepakt om zo energiezuinig mogelijk te leven.

Brons is duidelijk: ‘Maak gebruik van de subsidies nu het kan. Gas en stroom worden alleen maar duurder. Voor grote groepen is het onbetaalbaar geworden. Met kleine maatregelen kun je al zoveel verbruik verminderen.’ Brons en zijn vrouw hebben het daar niet bij gelaten en zijn binnenkort helemaal energieneutraal.

Wat adviseert u de mensen om als eerste aan te pakken?
Brons: “Als eerste is het belangrijk om de woning goed te isoleren. Begin daarmee en kijk daarna naar andere mogelijkheden. Informeer jezelf goed en laat je adviseren, bijvoorbeeld door het team van Nieuwborgen.net. Er kan veel en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Mensen zijn afwachtend en soms huiverig, maar dat is niet nodig. Veel hulp, kennis en kunde is beschikbaar.”

Voor welke maatregelen hebben jullie gekozen?
“Direct bij de bouw hebben we dus allerlei maatregelen genomen, waardoor we nu bijna energieneutraal wonen. We hebben vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerverwarming”, vertelt Brons. Hij vult aan: “Drie jaar geleden hebben we daarnaast nog HR++ glas laten plaatsen. Ook hebben we nu 11 zonnepanelen en daar komt nog een aantal bij omdat we ook een warmtepomp hebben besteld. We hopen dat deze over een half jaar geleverd kan worden. Zodra dat allemaal is geïnstalleerd, zijn wij energieneutraal!”

Inwoner aan het woord Brons

Welk type warmtepomp wordt er geïnstalleerd?
“Omdat wij vloerverwarming hebben, kan er een all-electric warmtepomp worden geïnstalleerd. Dit is een pomp die geschikt is om straks helemaal zonder gas te kunnen. De zonnepanelen leveren de energie voor de warmtepomp”, legt Brons uit. “De all-electric warmtepomp werkt optimaal met een zogenaamd ‘laagtemperatuur afgiftesysteem’*, zoals vloerverwarming. Veel woningen hebben nog gewone radiatoren en dat heeft een hogere aanvoer van temperatuur. Tegenwoordig zijn er ook al all-electric warmtepompen die daarvoor geschikt zouden zijn. Zo zie je maar: het is volop in ontwikkeling”, aldus een enthousiaste Brons.

Wat kost een warmtepomp? En hoe financiert u dit?
Brons: “De all-electric warmtepompen zijn in aanschaf wat duurder. Het hangt van de capaciteit af maar gemiddeld kost het tussen de 6.000 en 7.000 euro. Hybride warmtepompen zijn wat goedkoper, tussen de 4.000 en 5.000 euro. En daarmee kun je al 70 tot 80% gas besparen. De all-electric warmtepomp hebben we met de subsidie van Nieuwborgen.net kunnen financieren. Dat is heel prettig!”

* De meeste huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.

Uw verwarming (het afgiftesysteem) moet dan wel voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook uw huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. Bron: Milieu Centraal

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer