Zoektocht naar elektrisch verwarmen

juni 21, 2021

In dit artikel nemen wij jullie mee in onze zoektocht naar elektrisch verwarmen. Wij zijn Mirjam en Martijn met onze twee kinderen Maud en Mara. Vorige zomer was het heel erg warm op de kamers van onze kinderen, boven de dertig graden. Veel te gevaarlijk en veel te warm om daarin te slapen. Wij dachten, dit moet anders!

Koelen en verwarmen: multisplit airco

Aangezien een mobiele airco een veel te grote inefficiënte energieslurper is, kwamen we al snel uit bij een multisplit airco. Een multisplit airco werkt met één buitenunit en verschillende binnenunits en kan niet alleen koelen maar ook verwarmen! Na een zoektocht op het internet en het aanvragen van diverse offertes kwamen we uit op een aantal verschillende units:
Panasonic vierpoorts buitenunit van 6,8 kW;
drie 2 kW Etherea binnenunits voor de slaapkamers en
een 3,5 kW Etherea binnenunit voor de woonkamer.
We hebben deze gekozen op basis van de criteria: energiezuinigheid, geluid en prijs. Hierna leest u meer over de gedachten achter onze keuze.

Verhouding prijs – kwaliteit

Wij wilden een energiezuinige kwaliteitsairco die zo min mogelijk lawaai produceert. Zowel binnen als buiten. We hadden een stuk of tien offertes van verschillende bedrijven Wij hebben gekozen voor Syts Multiservice uit Minnertsga. Deze kwam voor ons als beste uit de bus. De Panasonic is het energiezuinigst, het stilst, heeft het beste pollenfilter en standaard ingebouwde Wifi. Ingebouwde wifi kost rond de 125 euro extra per unit. Saillant detail: de prijzen varieerden van 5400 euro tot zelfs 9200 euro.

Energiezuinigheid

Volgens de beschrijvingen gebruikt de installatie op jaarbasis 3000 kW voor verwarmen en koelen. De SCOP van deze airco is 4,2. Hoe hoger de SCOP (seasonal coëfficient of performance), hoe zuiniger het apparaat. Dat betekent één kW stroom ons 4,2 kW aan energie oplevert. Dit is het principe van een inverter warmtepomp.

Rekenvoorbeeld

Om jullie een gevoel te geven wat dit betekent even een rekenvoorbeeld. Afgelopen februari hadden we hele koude dagen met gevoelstemperaturen van min 15. Op deze dagen hebben wij gewoon via de warmtepomp kunnen verwarmen. Op een dag als deze kost de warmtepomp voor het verwarmen van de woonkamer 35 kW aan stroom. Vermenigvuldig je dit met de hiervoor uitgelegde SCOP is de totale geleverde energie 147 kW. Als je nagaat dat er in één kuub gas een energiehoeveelheid zit van 9,77 kW, min het rendementsverlies van de ketel, het niet isoleren van de cv leidingen kom je uit op pak hem beet 8,8 kW aan energie.

Nog een rekensom: de kosten

Deel je de totaal geleverde energie van 147 kW door deze 8,8 kW dan zou je 16,70 kuub gas nodig hebben om dezelfde energie geleverd te krijgen. Aan stroom kost dit 35 x 0,25 euro = 8,75 euro. Verwarmen met de op aardgas gestookte CV had dit 16,70 x 0,75 euro = 12,53 euro gekost. Die dag heeft ons dus een besparing heeft opgeleverd van het aantal kuubs gas en een kleine 4 euro aan energiekosten.

Waar plaats je de binnenunit

Waar je verder om moet denken is de plaats van de binnenunit. Aangezien kou neerslaat verdient het dus de aanbeveling om de binnenunit in de slaapkamer bijvoorbeeld boven je hoofd te plaatsen. Warmte stijgt op en dit verdient wel een puntje van aandacht. De gevoelstemperatuur is bij de grond veel lager dan bij het plafond. De sensor voor de temperatuur zit in de binnenunit. De sensor van de binnenunit zelf kan worden verplaatst, zodat de temperatuur aangenamer wordt. Andere optie is gebruik maken van een slimme aircothermostaat (TADO). Deze kan de sensor van de binnenunit overrulen. Dan regelt deze TADO-thermostaat de temperatuur. Met de bijbehorende app kun je ook via je telefoon de airco bedienen.

Condens afvoerpompen

Het is slim zo weinig mogelijk condens afvoerpompjes te gebruiken. Deze gaan vaak snel stuk, Wij hebben gekozen voor zwaartekracht om condens te lozen: in de woonkamer via de kruipruimte, in onze slaapkamer via de regenpijp en in de slaapkamers van de kinderen via de dakgoot van de garage.

Pollenfilter

De airco heeft een pollenfilter. Bijkomend voordeel van het hele goede pollenfilter is dat de hoeveelheid huisstofmijt in huis sterk vermindert. Ook doodt de filter het grootste deel van de virussen en bacteriën. Niet onaardig in deze tijden van Corona.

Deze airco beweegt ook automatisch van links naar rechts en van boven naar beneden om de lucht goed door de te verwarmen of te koelen ruimte te verdelen.

Geluid

Zoals eerder gezegd hebben wij deze installatie gekozen omdat deze het geluidsarmst is. De buitenunit produceert op vol vermogen 49/50 dB. Dat is vergelijkbaar met een koelkast op één meter afstand. Leuk voor jezelf en leuk voor de buren zo stil mogelijk! Het geluid van de binnenunits is in de stilste stand 19 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van het ritselen van bladeren. Voor de zwaarste stand hebben we het dan over ongeveer 40 dB. Dat is dan weer te vergelijken met het geluid van rustig straatverkeer achter een raam met dubbele beglazing.

Schoonmaak en onderhoud

Verder is het misschien handig te vermelden dat jaarlijks onderhoud ook kosten met zich meebrengt.

Een gewaarschuwd mens…..

Als laatste wil ik er nog met klem op wijzen dat je je het kaas niet van het brood moet laten eten. Vraag dus echt meer dan één offerte aan. Zo kun je heel veel geld uitsparen. Een installatie kost al gauw meer dan 5.000 euro, inclusief plaatsen. Het jaarlijks onderhoud komt neer op 225 euro. In deze branche denken de aircoboeren omdat de consument door de regelgeving niets zelf mag aansluiten.
Wij zijn zelf heel tevreden over Syts Multiservice uit Minnertsga. De installatie duurde een dikke dag. Ze zijn uit zichzelf langer gebleven om het werk dezelfde dag nog af te maken. Ze hebben goed meegedacht over de plaatsing op zich. Zie ook de foto’s voor het totaalplaatje.

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer