Waarom Duitsers juist overstappen op aardgas

juni 23, 2021
Waarom-Duitsers-juist-overstappen-op-aardgas

Wij zijn in onze dorpen Wagenborgen en Nieuwolda druk bezig om van het aardgas af te gaan. Onze Oosterburen daarentegen stappen juist over op aardgas. Waarom? Dat vroegen we aan projectleider Johan Duut.

projectleider-Johan-Duut

“Nederland en Duitsland moeten beide de komende jaren de CO2-uitstoot stevig verminderen, tot uiteindelijk 0 in 2050. Dat is nodig om te voorkomen dat het klimaat verandert. In Duitsland wordt nu nog veel op olie en zelfs op bruinkool gestookt. Een kwart van de huizen in Duitsland heeft nog een op olie gestookte verwarming. Olie en bruinkool geven een hoge CO2-uitstoot. Die van gas is veel lager. Om de CO2 uitstoot te verminderen, is het voor Duitsland dan ook al een flinke stap om over te stappen op aardgas (30% minder CO2). Dit kan relatief goedkoop, omdat ze dat alleen in buurten doen waar al gasleidingen zijn. Maar dat is wel tijdelijk. De afspraak is dat landen uiteindelijk helemaal geen CO2 meer uitstoten. Met aardgas lukt dat niet.”

Maar hoe zit dat dan met de aardbevingen? Krijgen de Duitsers dan niet op termijn hetzelfde probleem als wij hier in Groningen?

“Nee. De Duitsers winnen zelf bijna geen gas. Ze krijgen voor een klein deel Gronings gas. De rest halen ze uit Noorwegen en Rusland.”

Wat betekent het voor de Duitsers als in Groningen de gaskraan dicht gaat?

Gronings gas is anders dan Noors en Russisch gas. In Noord-Duitsland wordt Gronings gas gebruikt. Apparatuur, zoals een cv-ketel, moet worden aangepast om ander gas te kunnen gebruiken.

Ook wij krijgen straks bijna alleen nog gas uit het buitenland. De overheid wil dat we cv-ketels, gasfornuizen en het bestaande gasnet de komende jaren kunnen blijven gebruiken. Daarom wordt in Zuidbroek nu een stikstoffabriek gebouwd. Die voegt straks stikstof aan het buitenlandse gas toe. Daardoor hoeven de apparaten in huizen niet te worden aangepast. Het nieuwe gas wordt waarschijnlijk wel wat duurder dan ons huidige gas, omdat het moet worden bewerkt. We hoeven daardoor geen ketel of fornuis te vervangen. En dat scheelt weer geld.”

En kunnen we dan blijven stoken en koken op dat Russische gas?

“Nee. Ook voor ons is dit een tijdelijke maatregel, voor ongeveer twintig jaar. In 2050 moeten we helemaal van het aardgas af zijn. Omdat we dan helemaal geen CO2 meer willen uitstoten en omdat  Nederland liever niet afhankelijk wil zijn van andere landen.”

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer