Waarom Duitsers juist overstappen op aardgas

augustus 10, 2021
Waarom-Duitsers-juist-overstappen-op-aardgas

Wij zijn in onze dorpen Wagenborgen en Nieuwolda druk bezig om van het aardgas af te gaan. Onze Oosterburen daarentegen stappen juist over op aardgas. Waarom? Dat vroegen we aan projectleider Johan Duut.

projectleider-Johan-Duut

“Nederland en Duitsland moeten beide de komende jaren de CO2-uitstoot stevig verminderen, tot uiteindelijk 0 in 2050. Dat is nodig om te voorkomen dat het klimaat verandert. In Duitsland wordt nu nog veel op olie en zelfs op bruinkool gestookt. Een kwart van de huizen in Duitsland heeft nog een op olie gestookte verwarming. Olie en bruinkool geven een hoge CO2-uitstoot. Die van gas is veel lager. Om de CO2 uitstoot te verminderen, is het voor Duitsland dan ook al een flinke stap om over te stappen op aardgas (30% minder CO2). Dit kan relatief goedkoop, omdat ze dat alleen in buurten doen waar al gasleidingen zijn. Maar dat is wel tijdelijk. De afspraak is dat landen uiteindelijk helemaal geen CO2 meer uitstoten. Met aardgas lukt dat niet.”

Maar hoe zit dat dan met de aardbevingen? Krijgen de Duitsers dan niet op termijn hetzelfde probleem als wij hier in Groningen?

“Nee. De Duitsers winnen zelf bijna geen gas. Ze krijgen voor een klein deel Gronings gas. De rest halen ze uit Noorwegen en Rusland.”

Wat betekent het voor de Duitsers als in Groningen de gaskraan dicht gaat?

Gronings gas is anders dan Noors en Russisch gas. In Noord-Duitsland wordt Gronings gas gebruikt. Apparatuur, zoals een cv-ketel, moet worden aangepast om ander gas te kunnen gebruiken.

Ook wij krijgen straks bijna alleen nog gas uit het buitenland. De overheid wil dat we cv-ketels, gasfornuizen en het bestaande gasnet de komende jaren kunnen blijven gebruiken. Daarom wordt in Zuidbroek nu een stikstoffabriek gebouwd. Die voegt straks stikstof aan het buitenlandse gas toe. Daardoor hoeven de apparaten in huizen niet te worden aangepast. Het nieuwe gas wordt waarschijnlijk wel wat duurder dan ons huidige gas, omdat het moet worden bewerkt. We hoeven daardoor geen ketel of fornuis te vervangen. En dat scheelt weer geld.”

En kunnen we dan blijven stoken en koken op dat Russische gas?

“Nee. Ook voor ons is dit een tijdelijke maatregel, voor ongeveer twintig jaar. In 2050 moeten we helemaal van het aardgas af zijn. Omdat we dan helemaal geen CO2 meer willen uitstoten en omdat  Nederland liever niet afhankelijk wil zijn van andere landen.”

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief-juli 2021

Nieuwsbrief-juli 2021

Wilt u meer weten over onze plannen voor de rest van dit jaar? Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de nieuwsbrief van juli 2021(met deze link...

Lees meer
Gas besparen was nog nooit zo voordelig!

Gas besparen was nog nooit zo voordelig!

Veel huiseigenaren in Nieuwolda en Wagenborgen hebben recht op een vergoeding vanuit de versterkingsopgave voor het verbeteren en verduurzamen van de woning. Na de zomer kunnen huiseigenaren in deze dorpen ook van Nieuwborgen.net een vergoeding krijgen voor grotere...

Lees meer
Inwoner aan het roer

Inwoner aan het roer

Abel Vos is inwoner van Nieuwolda. Hij is bij Nieuwborgen.net doorgegroeid van een van de inwoners die met ons meedenkt (Koploper) via adviseur naar Taakgroepleider. Een inwoner aan het roer. Hij is zelf al helemaal van het gas af. Hoe heeft hij dat voor elkaar...

Lees meer