Terug naar Nieuws

Waarom is groen gas beter voor het milieu?

Gepubliceerd op:
Waarom is groen gas beter voor het milieu?

In Nieuwolda en Wagenborgen willen we overstappen op groen gas. Onder andere omdat groen gas veel beter is voor het milieu dan aardgas. In dit artikel leest u waarom dat zo is.

Groen gas

Groen gas is gelijk aan aardgas. Alleen de manier waarop we het maken, is anders. Daardoor is groen gas veel beter voor het milieu dan aardgas. Om uit te leggen hoe dat zit, duiken we eerst even de verre geschiedenis in.

Hoe ontstaat aardgas?

Aardgas is miljoenen jaren geleden ontstaan. Plantenresten werden bedekt door zand en klei. Die drukten zo hard op de plantenresten dat er steenkool ontstond. Door de druk werd de steenkool ook steeds warmer. Daardoor kwam er langzaam aardgas uit de steenkool. Dit proces duurde duizenden en duizenden jaren. Nu, miljoenen jaren later, halen wij dit aardgas in een hele korte tijd uit de grond. We verbranden het in de cv-ketel om ons huis mee te verwarmen, mee te douchen en op te koken.

Waarom is aardgas dan slecht voor het milieu?

Dat zit zo. Aardgas ontstaat dus onder hoge druk uit plantenresten. In die plantenresten zit koolstofdioxide, of CO2, opgeslagen. En bij de verbranding van aardgas komt die CO2 weer vrij. CO2 is een zogenaamd broeikasgas. Broeikasgassen hebben als nadeel dat ze de warmte van de zon vasthouden op aarde. Omdat wij nu in een hele korte tijd heel veel aardgas verbranden, komt de CO2 ook in grote hoeveelheden weer vrij. En daardoor warmt de aarde nu snel op.

Gevolgen

Door de snel stijgende temperatuur op aarde wordt het weer steeds extremer. Ook bij ons. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer last van een stijgende zeespiegel. En het wordt steeds droger. Wereldwijd kan de natuur zich moeilijk aanpassen aan de snel stijgende temperatuur. Daarom is het belangrijk om minder aardgas te verbranden.

Hoe zit het dan met groen gas?

Maar als groen gas gelijk is aan aardgas, dan komt er bij de verbranding van groen gas toch ook CO2 in de lucht? Dat klopt. Alleen is de CO2 in groen gas pas kort geleden door planten uit de lucht gehaald. Het komt weer vrij met ongeveer dezelfde snelheid als het is opgeslagen. We spreken dan van een ‘hernieuwbare’ bron van energie. Daardoor blijft de hoeveelheid CO2 in de lucht dus ongeveer gelijk. En daarom is groen gas veel beter voor het milieu.

Follow up Green Make Over van november 2019

Follow up Green Make Over van november 2019

In november 2019 heeft de woning van de familie Zoer uit Wagenborgen een ‘duurzame metamorfose’ ondergaan. Zij deden mee aan het SBS6 programma Green Make Over. De woning is comfortabeler, milieuvriendelijker en energiezuiniger gemaakt. Samen met Ronnie Zoer kijken we terug op het programma.
 
Kom alles te weten over groen gas tijdens het webinar ‘Wat is groen gas?’ op 17 september

Kom alles te weten over groen gas tijdens het webinar ‘Wat is groen gas?’ op 17 september

Samen overstappen op groen gas in Nieuwolda en Wagenborgen. Dat is een van de doelen van het project Nieuwborgen.net. Maar wat is dat dan, groen gas? Om dat uit te leggen organiseren we op 17 september het webinar ‘Wat is groen gas?’.