Terug naar Nieuws

Hulp voor inwoners Nieuwolda en Wagenborgen om gas te besparen

Gepubliceerd op:
Hulp voor inwoners Nieuwolda en Wagenborgen om gas te besparen

Deze winter gaan we van start met de eerste activiteiten. Inwoners uit Nieuwolda en Wagenborgen krijgen dan een financiële bijdrage voor het nemen van kleine maatregelen om gas te besparen.

Waarm en Zuneg thoes

Als inwoner van Nieuwolda of Wagenborgen kunt u uw huis de komende winter warmer en zuiniger maken. Nieuwborgen.net gaat u hierbij helpen met de campagne ‘Waarm en Zuneg thoes’. De komende tijd valt er bij alle woonadressen in de dorpen hierover meer informatie op de mat.

Bespaartas

Voor ieder woonadres stellen we een Bespaartas ter waarde 50 euro beschikbaar. In de Bespaartas zitten artikelen waarmee u thuis gemakkelijk gas kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan een deurdranger, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. U kunt zelf een keuze maken uit verschillende mogelijkheden. Binnenkort ontvangt u meer informatie over de Bespaartas.

Bijdrage voor kleine aanpassingen thuis

Daarnaast betalen we later deze winter per woonadres 1.845 euro mee aan verdere kleine aanpassingen in huis. Dan gaat het bijvoorbeeld om het isoleren van verwarmingsbuizen of het beter afstellen van ramen en deuren, zodat het minder tocht. Ook kunt u advies inwinnen over het nemen van grotere maatregelen om gas te besparen.

Grote maatregelen

Naast de kleinere maatregelen willen we ook grotere maatregelen mogelijk maken. Dan gaat het bijvoorbeeld over het isoleren van uw dak of het plaatsen van een warmtepomp. Deze winter gaat hiervoor een proef van start bij 15 woningen in Wagenborgen en 15 woningen in Nieuwolda. Deelnemers aan de proef krijgen advies over en een financiële bijdrage voor het nemen van grotere gasbesparende maatregelen. Als de proef slaagt, mogen alle huishoudens uit beide dorpen gebruik maken van het aanbod om grotere maatregelen te nemen.

Officiële aftrap

Op maandag 19 oktober was de officiële aftrap van 'Waarm en Zuneg thoes'. Wethouder Bard Boon van de gemeente Oldambt en wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl overhandigden hiervoor de Bespaartas aan Frank Luitjens, inwoner uit Wagenborgen en bestuurslid van Vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen. Luitjens: “Met deze Bespaartas kunnen we weer een stapje zetten om energiezuiniger te worden. Het zit vol handige kleine items om gas te besparen. Dat is goed voor het klimaat en fijn voor de portemonnee.”

Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun huis aardgasvrij hebben gemaakt of vergaand verduurzaamd. In de expositieruimte bij de duurzame demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich vervolgens laten inspireren door deze verhalen. Wethouder Meindert Joostens: 'Eemsdelta is een jonge gemeente, die duurzaamheid belangrijk vindt. Als inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen hierbij. Verhalen en tips van bewoners die hiermee ervaring hebben, zijn hierop een waardevolle aanvulling.'
 
Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

De dorpen Nieuwolda (gemeente Oldambt) en Wagenborgen (gemeente Eemsdelta) doen mee aan de landelijke proeftuin voor aardgasvrije wijken onder de naam Nieuwborgen.net. De proeftuin bestaat uit twee onderdelen: gas besparen en overstappen op lokaal geproduceerd groen gas. Wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt legt uit: “Inmiddels zijn we begonnen met de gasbesparende maatregelen. De inwoners uit beide dorpen krijgen een bijdrage vanuit Nieuwborgen.net om met de maatregelen aan de slag te gaan. Een deel van het bedrag moeten ze zelf betalen. We zien dat niet iedereen die eigen bijdrage kan betalen. Daarom starten we met een proef om ook de mensen met een kleine portemonnee te helpen om gasbesparende maatregelen te nemen. Iedereen moet gas kunnen besparen.”