Terug naar Nieuws

Bewoner aan het woord: Rob van Beest uit Nieuwolda

Gepubliceerd op:
Bewoner aan het woord: Rob van Beest uit Nieuwolda

Rob van Beest woont samen met zijn vrouw in Nieuwolda in een vrijstaand huis. Het gasverbruik van het echtpaar is zo’n 700 m3 per jaar. Dat is erg weinig vergeleken met het gemiddelde van 2.200 m3 voor woningen die ongeveer gelijk zijn. Bij de bouw van het huis, 20 jaar geleden, heeft hij bewust gekozen voor een zo zuinig mogelijk huis. 

Zijn oog viel destijds op een oude paardenstal die hij wel op wilde knappen. Naast de stal was nog plek voor een nieuwe woning. Hij greep zijn kans en heeft daar nooit spijt van gehad. In 2000 is het nieuwe huis naast de stal er gekomen. Omdat hij toen al veel had met duurzaamheid, is dat een heel zuinig huis geworden.

Rob koos voor goed geïsoleerde houtskeletbouw, want hout isoleert nog extra. Het is volgens Rob ook goed bestand tegen aardbevingen. Rob: “Er zit geen warmtepomp in, maar een cv-ketel met heteluchtverwarming. Die is inmiddels ook 20 jaar oud, dus wel aan vervanging toe. Mogelijk komt er dan een hybride ketel*, want helemaal overstappen op een warmtepomp vind ik niet nodig.”

“De meeste stroom wekken we zelf op met onze zonnepanelen (5.000 kilowattuur per jaar). Die stroom gebruiken we vooral voor de elektrische auto. De stroom die we overhouden, leveren we terug aan het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast hebben we nog een gasverbruik van zo’n 700 m3 per jaar. Na verrekening van de teruglevering betalen we voor gas en stroom samen naar schatting nog maar 61 euro per maand. Als we straks kunnen overstappen op groen gas, dan kunnen we met minimale investeringen de cv-ketel vervangen. En dan vind ik zo’n maandbedrag prima”, aldus Rob.

Rob is al even met pensioen en heeft daardoor tijd om de paardenstal te restaureren. De grote luifel van 3 bij 8 meter aan de voorkant van de stal bracht hem op het idee om ook een kleine luifel aan de achterkant te maken. Hieronder bouwt hij een kast voor het tuingereedschap en een kast voor trappen.

Vanwege zijn groene hart, zet hij zich naast het klussen ook in als vrijwilliger voor duurzame activiteiten. In het verleden is Rob bijvoorbeeld al vrijwilliger geweest bij Duurzaam Nieuwolda. Dit project viel onder ‘Nieuwolda, het meest energiezuinige dorp van Nederland’. Nog steeds is Rob vrijwilliger bij de ANWB: “Ik wil reclame maken voor elektrisch vervoer. Vooral de techniek vind ik leuk. Maar geld besparen is ook mooi. Doordat we zonnepanelen op het dak hebben liggen, kan ik met een elektrische auto thuis gratis tanken!”

“Ik vraag mij wel af wat er gebeurt als er te weinig groen gas geleverd kan worden” zegt Rob als we hem vragen naar zijn mening over Nieuwborgen.net. Daarin kunnen we Rob geruststellen. We zorgen ervoor dat er altijd voldoende gas beschikbaar is. Het netwerk en de levering van gas moeten net zo betrouwbaar zijn als nu. Als de biovergister in Nieuwolda te weinig groen gas kan leveren, dan wordt het aangevuld met ander gas. Bij voorkeur met groen gas van een andere biovergister in de regio. En voor zolang als nodig is, wordt het aangevuld met aardgas.

Het laatste woord is aan Rob: “Ik wil graag dat het plan van Nieuwborgen.net om over te stappen op groen gas doorgaat. En ik roep mijn generatiegenoten dan ook op: voel je jong en doe mee!”

Voetnoot:
* Een hybride cv-ketel is een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp. Een hybride cv-ketel verbruikt veel minder gas dan een normale cv-ketel.

Gas besparen met de Padwiezer

Gas besparen met de Padwiezer

In de Padwiezer staan mogelijkheden om gas te besparen in uw woning. Deze maand valt de Padwiezer bij ieder woonadres in Nieuwolda en Wagenborgen op de mat. Houd uw brievenbus dus in de gaten. U kunt (een bijdrage voor) de verschillende mogelijkheden vanaf 25 januari aanvragen via deze website.
 
Mogen wij u wat vragen?

Mogen wij u wat vragen?

Bij Nieuwborgen.net hebben we twee doelen voor de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen: zoveel mogelijk gas besparen en overstappen op groen gas. U weet als geen ander wat daarbij belangrijk is voor uw eigen huis. We leren graag van u. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Daarom vragen we u om mee te doen aan een onderzoek.