Inwoner aan het woord

oktober 21, 2021

André Smit woont met zijn gezin in een nieuwbouwwijk in Wagenborgen. Toen ze het huis een aantal jaren geleden kochten, hebben ze direct gekeken hoe ze energie konden besparen. Zo hebben ze zonnepanelen en dubbelglas en hebben ze het huis goed laten isoleren. Veel is dus al goed geregeld. Wat blijft er dan nog over?
Inwoner aan het woord

Allereerst, hoe ben jij aanraking gekomen met Nieuwborgen.net?
“Ik zag een folder van Nieuwborgen.net en besloot: hier wil ik meer mee. Ik was al bezig met energie besparen in onze woning en was nieuwsgierig naar hoe we nog meer gas konden besparen. Volledig van het gas af en overstappen op groen gas zien wij nog niet zitten. Wel was ik benieuwd hoe dat in de toekomst kan. Ik heb onze woning daarom aangemeld als Verkennerswoning. Niet veel later is mijn zwager ook mee gaan doen en toegetreden tot de Verkennersgroep. Zo bouwen we samen nog meer kennis op.”

Wat vind je van jullie huidige verbruik?
“Niet slecht. Met twee jonge kinderen en twee volwassenen verbruiken we niet eens heel veel. Ik schat in zo’n 1.700 m3 gas per jaar. Maar er liggen zeker nog wel kansen om dit te verlagen.”

Welke kansen zie je voor jullie woning?
“Wij zijn vrij snel achter de Bespaartas aan gegaan. We hebben toen ook bezoek gehad van een van de huisadviseurs van Nieuwborgen.net. Allereerst kregen we als advies een aantal tochtstrips te vervangen. Dat hebben we ook gedaan. Ook pakken we de keuken aan en krijgen we in november een inductiekookplaat.

In het Wat-is-Wijs+ Advies staat een aantal mogelijkheden wat we nog meer kunnen doen om energie te besparen. Daaruit blijkt dat als we in de toekomst een elektrische of hybride auto willen aanschaffen, we wel extra zonnepanelen nodig hebben. Ook krijgen we als advies een hybride luchtwaterpomp te installeren. Dat wil ik eerst nog wat verder onderzoeken. Past dat bijvoorbeeld in de bestaande bouw of hebben we dan extra ruimte nodig? Ik ben heel benieuwd hoeveel we hiermee uiteindelijk kunnen besparen.”inwoner aan het woord

Raad je andere huiseigenaren een Wat-is-Wijs+ Advies aan?
“Het Wat-is-Wijs+ Advies is echt een aanrader. Er liggen zoveel kansen, voor iedereen! Je krijgt een volledig beeld van je huidige situatie en inzicht in het verbruik. Dat is leerzaam en interessant, vind ik. Je krijgt advies over grotere en kleinere mogelijkheden om gas in je woning te besparen. Ik ben dan vooral geïnteresseerd in kleinere zaken waarmee je ook al veel gas kunt besparen.”

Zit in kleinere, energiebesparende maatregelen het succes volgens jou?
“Grote maatregelen zoals een luchtwaterpomp zou ik goed vinden als we bijvoorbeeld een nieuw huis zouden kopen. Kleinere maatregelen die binnen 4 á 5 jaar uit kunnen zijn voor iedereen interessant. Helemaal nu met de vergoeding van Nieuwborgen.net. Waarom zou je dat niet doen? Als het beter is voor je portemonnee en je daarmee ook kan bijdragen aan een beter milieu?”

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer