Inwoner aan het woord

maart 15, 2022

Vanaf het begin af aan is Gerrit Wolters als een van de koplopers betrokken bij Nieuwborgen.net. Samen met zijn vrouw is hij in 2018 in een vrijstaand huis in Nieuwolda komen wonen. Als nieuwe inwoner van Nieuwolda ontving hij informatie over het dorp, waaronder de plannen van Nieuwborgen.net. En zo is het balletje gaan rollen.

Gerrit: “Eind 2018 bracht ik een bezoek aan het Waarmtehoes, dat bestond toen al. Oriënteren kan nooit kwaad dacht ik toen. Na een eerste gesprek was ik enthousiast over de plannen om in beide dorpen meer gas te besparen. Ik heb me toen direct aangemeld als koploper. Het valt op dat je als koploper niet alleen meepraat en meedenkt, maar ook meebeslist. Binnen het project wordt veel waarde gehecht aan het advies van de inwoners. We overleggen maandelijks en daarin wordt veel openheid van zaken gegeven, dat vind ik heel positief!”

Welke maatregelen nemen jullie in huis om gas te besparen?
“Als een van de eersten ontvingen we in de loop van 2021 een Wat-is-Wijs Advies. Abel is bij ons langs geweest en heeft alle adviezen uitgewerkt in een rapport. In eerste instantie zouden we alleen vloerisolatie toepassen. Dat zou al een stuk wooncomfort op de korte termijn geven. Later hebben wij samen de conclusie getrokken dat vloerisolatie al een mooie stap in de goede richting is, maar als we meer gas willen besparen daarvoor het moment NU is. Er zit een behoorlijke subsidie op. Na wat wikken en wegen hebben we besloten om ook de spouwmuren te isoleren. In maart laten we ook het platte dak isoleren en we overwegen nog om HR++ glas te plaatsen,” vertelt Gerrit.

Voor welke isolatie hebben jullie gekozen?
“Simpel gezegd zijn er drie vormen van isolatiemateriaal, zo heb ik me laten vertellen,” legt Gerrit uit. “De meest bekende is Pur-schuim en wordt vooral gebruikt voor het isoleren van vloeren en daken. Dan bestaat er een vorm waarbij ze zachte, witte glaswolvlokken gebruiken die vochtwerend behandeld zijn. En dan heb je nog zogenaamde ‘EPS-korrels’. Dat zijn kleine korrels van piepschuim. Dit was voor ons de beste optie omdat er niet een enorme spouw tussen zit.”

Spouwmuur isolatie
Inwoner aan het woord isolatie

Hoe hebben jullie dit kunnen financieren?
Gerrit: “Nieuwborgen.net heeft ons voor de financiering in contact gebracht met het Nationaal Warmtefonds. Deze organisatie biedt particuliere wooneigenaren leningen met een lage rente voor maatregelen om energie te besparen. In overleg met hen hebben we een gesprek gehad met een financieel adviseur. Wij maken nu gebruik van een lening. Omdat wij niet meer in onze twintiger jaren zitten, hebben we behoorlijk wat gegevens moeten invullen.  Daar heeft de financieel adviseur ook mee geholpen. De ISDE vergoeding moeten we nog aanvragen. Dat doen we als alles achter de rug is en ook het platte dak is geïsoleerd. Van Nieuwborgen.net hebben we de vergoeding al ontvangen. Dat staat direct na goedkeuring op de rekening. Het wordt vooraf gestort en dat is dus heel plezierig.”

Merken jullie nu al verschil door de isolatie?
“Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen en dat te kunnen onderbouwen met cijfers. De spouwmuurisolatie is in december vorig jaar gedaan. De vloerisolatie ligt er nog maar net een week in. Deze stond voor begin januari gepland maar de balken waren destijds te nat. Er hingen druppels aan de balken dus het moest eerst goed droog worden. Ik heb er bijna 2 maanden een ventilator continue laten draaien en dat heeft geholpen.
We hebben nu het idee dat we 10% minder gas hebben gestookt dan de maand ervoor. En voor ons gevoel slaat de verwarming nu ook minder vaak aan en heeft het minder tijd nodig om op te warmen. We hebben er alle vertrouwen in dat het ook in de portemonnee gaat schelen,” sluit Gerrit af.

vloer isolatie

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer