Inwoner aan het woord

februari 25, 2022

Karin Brouwer woont met haar partner en haar moeder aan de Kerkstraat in Wagenborgen. Het is een voormalige woonboerderij uit 1926. Om de woning te verbeteren grijpen zij alle kansen aan om het wooncomfort te verhogen én tegelijkertijd gas te besparen. Daarom heeft Karin en haar gezin zich aangemeld als verkennerswoning van Nieuwborgen.net.

Wat hebben jullie tot nu toe aangepakt?
Karin: “We hebben als eerste alle ramen en kozijnen op de bovenverdieping vervangen. Daar hebben we HR++ glas laten plaatsen. Daarnaast was er door de aardbevingen acuut een onveilige situatie ontstaan. Een van de twee schoorstenen, incl. de rookkanalen moest verwijderd worden. Daardoor hebben we een tijd met een open nok gezeten. Hierdoor ging er veel warmte verloren. De andere schoorsteen is gestut.

Op de overloop van de bovenverdieping zijn het plafond, de wanden en de vloeren geïsoleerd. In de slaapkamer van mijn moeder zijn de wanden en de vloeren geïsoleerd en is een nieuwe radiator geplaatst. De badkamer is totaal gerenoveerd. De wanden en het plafond ervan zijn geïsoleerd, er is vloerverwarming gekomen en een elektrische radiator. Ook hier zijn kozijnen met HR++ glas geplaatst. Het toilet op de begane grond is gerenoveerd en geïsoleerd met een nieuw kozijn en HR++ glas.” Kortom, er is al veel werk verzet om minder gas te gebruiken.

Karin heeft nog meer plannen: “We willen hierna de ramen en de kozijnen van de benedenverdieping aanpakken. En zelfs daarna is er nog genoeg te doen. De keuken opnieuw isoleren en de gasgestookte radiatoren op de begane grond vervangen door vloerverwarming. Ook wil ik een inductiekookplaat aanschaffen.”

nwoner aan het woord Karin Brouwer

Wat scheelt dit in de portemonnee?
Ten opzichte van vorig jaar hebben we 48 m3 gas bespaard. Dat lijkt nu nog niet zoveel, maar de renovatie van de badkamer is in september vorig jaar gestart. De komende afrekening zal dus nog meer besparing laten zien. Op elektra hadden wij een besparing van 1.919 kWh, dat komt neer op € 61,32. Door de overloop te isoleren werd elektrische bijverwarming overbodig en we maken nu gebruik van LED verlichting.

Veel van de maatregelen om gas te besparen kan Karin dankzij verschillende vergoedingen betalen: “We hebben de subsidie ‘Verbetering en Verduurzaming Groningen bij het SNN aangevraagd. Hiervan hebben we 21.000 euro in totaal ontvangen voor verbetering en verduurzaming. Daarnaast hadden we voor de badkamerrenovatie ook recht op een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit kwam uit op 3.504 euro. Daarvoor betalen we nu wel een maandelijkse bijdrage. Aangevuld met een vergoeding van Nieuwborgen.net waarvan tot op heden 1.371 euro is uitgekeerd, komen deze vergoedingen neer op een bedrag van 25.875 euro. Buiten alle genoemde bedragen hebben wij de afgelopen jaren natuurlijk ook eigen geld in “de renovatie van het gehele huis en tuin” gestoken.

Wat betekent Nieuwborgen.net voor jullie?
“Nieuwborgen.net kwam voor ons op het juiste moment. We waren zelf al bezig met energiebesparende maatregelen. We hadden goed voor ogen hoe en wat we wilden aanpakken. Ik had me ook al verdiept in de verschillende subsidies en hoe we die zo goed mogelijk konden inzetten. Van Nieuwborgen.net ontvingen we regelmatig nieuwsbrieven. Ik heb destijds een Bespaartas aangevraagd. Toen is het balletje gaan rollen en ik heb ons aangemeld als verkennerswoning. Ik vind het heel erg fijn dat die ‘potjes’ er zijn en dat al die subsidies kunnen worden gecombineerd om het huis te verduurzamen. En via Nieuwborgen.net werkt dat heel gemakkelijk. Je dient de facturen in en je ziet meteen wat het subsidiebedrag is.”

Waar zit voor jullie de winst?
“We krijgen er nu al ontzettend veel wooncomfort voor terug. Ook is het een goede investering voor het behoud van het huis. Als mantelzorger van mijn moeder vind ik het belangrijk dat het hier comfortabel en prettig wonen is en blijft. Het is beter geïsoleerd. Daardoor heb ik nu al minder stookkosten en dat zie ik terug in de eindafrekening. Ik krijg nu zelfs geld terug.

Als ik straks een inductiekookplaat heb en de radiatoren zijn vervangen, dan wordt de besparing alleen maar groter. Op den duur zou ik helemaal van het gas af willen. En dat heeft te maken met de enorme hinder van de aardbevingen. Daar zit mijn grootste zorg. We hebben de muren opgeknapt, maar ik zie de eerste scheuren alweer terugkomen.
En daarnaast is van het gas af ook beter en schoner.”

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer