Inwoner aan het woord

december 28, 2021

Samen met zijn vrouw woont Mattheus al ruim 30 jaar met veel plezier in hun huis in Wagenborgen. Een huis uit 1978 vraagt echter wel om een wat grotere aanpak als je energie wilt besparen. ”Het is nu nog zo goed als niet geïsoleerd. Maar dat gaat veranderen”, vertelt Mattheus van der Broek uit Wagenborgen.

Mattheus: “Bijna de gehele buitenmuur is niet geïsoleerd. Daar komt veel kou vanaf en verdient isolatie. Toen ik van de kinderen over Nieuwborgen.net hoorde had ik Inwoner aan het woordeerst zo mijn twijfels. We ontvingen geregeld nieuwsbrieven en brochures maar ik was niet direct enthousiast. Ik sprak ook iemand uit het dorp, die dacht dat je verplicht was om iets af te nemen, bijvoorbeeld groen gas. Of dat je alleen in zee mocht gaan met voorgeselecteerde bedrijven. Later begreep ik dat dat helemaal niet zo is. Nieuwborgen.net geeft onafhankelijk advies. Toen heb ik wat meer informatie aangevraagd. Ik heb een paar keer de Waarmtebus bezocht en ik ben in het Waarmtehoes geweest. Heel prettig dat de mensen die je daar te woord staan, weten waar ze het over hebben.”

Heeft u zich toen aangemeld voor een Wat-is-Wijs Advies?
“Ja, inmiddels zijn ze ook al op bezoek geweest. Ik heb net het rapport ontvangen. Nu denk ik: het had ook 5 jaar eerder gekund. Als je hoort wat er allemaal kan en hoeveel je kunt besparen. Met de vergoeding vanuit Nieuwborgen.net is het zonde om het langer te laten liggen. Nu is echt het moment”, aldus Mattheus.

Welke maatregelen bent u van plan om uit te laten voeren?
Mattheus: “We pakken het nu goed aan! Isolatie van alle muren, een warmtepomp, aanpassing van de meterkast, sluiten van alle kieren en gaten en we stappen over op elektrisch koken met een inductiekookplaat. Ook wordt het platte dak van de bijkeuken voorzien van isolerende platen. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar al een dakkapel bij de badkamer laten plaatsen met HR++ glas. Buiten Nieuwborgen.net om laten we ook nog eens zonnepanelen plaatsen. Dat wordt weer vergoed via de regeling van het rijk, de ISDE.

Al met al gaan we straks 70 euro per maand besparen! Dat is toch ongelofelijk?! Een win-win-situatie: minder energie gebruiken, dat is beter voor de portemonnee en voor het milieu. Daarnaast krijgen we er meer wooncomfort voor terug. Er is nu ontzettend veel mogelijk met alle beschikbare vergoedingen. Je moet je alleen goed laten adviseren door mensen die de weg kennen. Voor al mijn vragen kan ik terecht bij Nieuwborgen.net.”

Als er nadelen op te noemen zijn, welke zijn dat dan?
“Wat ik jammer vind, is dat het nu ontzettend druk is overal. De bouwbedrijven hebben te veel werk. Soms benader ik een bouwbedrijf en dan hoor ik helemaal niets. Sommige dingen laten dus ook op zich wachten. En dat wat nu kan, pakken we aan. Ook hier heeft Nieuwborgen.net een aantal suggesties gedaan van bedrijven die wel kunnen helpen”, sluit Mattheus af.

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer