Hoe komt het groene gas straks bij mij thuis?

mei 28, 2020
Hoe-komt-het-groene-gas-straks-bij-mij-thuis

In het plan om Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij te maken, kunnen bewoners vrijwillig overstappen op groen gas. Sommige bewoners vragen ons hoe het groene gas straks bij hen thuis komt. In dit artikel leggen we het uit.

Waarschijnlijk gebruikt u nu aardgas om uw huis te verwarmen. Aardgas komt via een netwerk van buizen uw huis binnen. Daar komt nog heel wat bij kijken.

Aardgas uit Nederlandse bodem

Op verschillende plaatsen wordt in de Nederlandse bodem aardgas gewonnen. In Groningen wordt nu nog het meeste aardgas uit de bodem gehaald. Dat aardgas wordt opgepompt en gaat daarna het Nederlands aardgasnetwerk in. Dat is een enorm ondergronds netwerk van buizen, in totaal zo’n 130.000 kilometer lang. Praktisch alle huizen in Nederland zijn hierop aangesloten.

Kosten laag houden

Om het aardgas bij u thuis te krijgen, zijn veel verschillende organisaties betrokken*. Dat brengt kosten met zich mee. Bij Nieuwborgen.net willen we juist dat het groene gas straks zo goedkoop mogelijk voor u is. Hoe eenvoudiger we de organisatie opzetten, hoe lager we de kosten kunnen houden. Daarom willen we de levering van gas zo simpel en direct mogelijk maken, met tussenkomst van zo weinig mogelijk andere organisaties. Het liefst doen we dat via een lokale organisatie.

Levering van groen gas

Een nieuw gasnetwerk aanleggen en onderhouden is erg duur. We onderzoeken daarom hoe we de biovergister in Nieuwolda kunnen aansluiten op het netwerk dat er al is. De biovergister kan dan via de buizen die er al liggen het groene gas direct aan beide dorpen leveren. Vergelijk het met een groep inwoners die zelf groene stroom opwekt op een groot dak of in een zonneweide. Die groene stroom wordt aan de woningen in de buurt geleverd via het bestaande elektriciteitsnet. Op dezelfde manier willen we dat met het groene gas doen. Zo maken we een bestaand systeem echt duurzaam.

Aardgas en groen gas in één buis?

Overstappen op groen gas is geheel vrijwillig. Hoe gaat dat dan als er in één straat een aantal huizen groen gas afnemen en een aantal andere huizen niet? Moet er dan een aparte buis voor groen gas worden aangelegd? Of worden huizen die niet meedoen afgesloten? Aparte buizen voor groen gas zijn niet nodig en er worden ook geen huizen afgesloten. Net als grijze en groene stroom is groen gas hetzelfde als aardgas. Het wordt alleen op een andere manier gemaakt. Daarom kan het gemengd in één buis naar de huizen worden gebracht. Hoe meer mensen meedoen, hoe groener het gas in de buizen is. Overstappen op groen gas is niet verplicht, maar we hopen dat zoveel mogelijk mensen groen gas gaan afnemen. Dat gaat alleen lukken als groen gas niet duurder is dan aardgas. En het liefst goedkoper. Dat proberen we voor elkaar te krijgen.

Aardgasnetwerk niet afsluiten

Ook als (bijna) iedereen meedoet, sluiten we Nieuwolda en Wagenborgen niet af van het aardgasnetwerk. Het blijft handig om naast de biovergister ergens anders gas vandaan te kunnen halen. Bijvoorbeeld als de biovergister een storing heeft of uit staat voor onderhoud. Dat andere gas is in de eerste jaren waarschijnlijk nog aardgas. Maar omdat er in de rest van het land ook wordt gewerkt aan duurzame energie, zijn er op termijn naast aardgas meer mogelijkheden beschikbaar. Naar verwachting is Nederland over 10 tot 30 jaar volledig duurzaam.

Is er wel genoeg groen gas?

De biovergister in Nieuwolda kan tot ongeveer 6,13 miljoen m3 biogas per jaar maken. Het biogas wordt nu nog gebruikt om groene stroom van te maken, maar kan ook worden gebruikt voor groen gas. In 2018 heeft de vergister ongeveer 4,35 miljoen m3 biogas gemaakt. Van deze hoeveelheid biogas kan ongeveer 2,6 miljoen m3 groen gas gemaakt worden. Het jaarverbruik van alle woningen in Nieuwolda en Wagenborgen samen is ongeveer 2,5 miljoen m3 gas. In principe is dat dus genoeg. De vraag naar gas is in de winter wel een stuk hoger dan in de zomer. Als er dan te weinig groen gas is, wordt het aangevuld met ander gas. Bij voorkeur met groen gas van een andere biovergister in de regio. En voor zolang als nodig is, wordt het aangevuld met aardgas. Ook in die zin is het net als met zonnepanelen: niemand zit zonder stroom als er geen zon is. In de nieuwe situatie zit niemand zonder gas als er geen groen gas is.

* Veel verschillende organisaties
Om het aardgas bij u thuis te krijgen, zijn veel verschillende organisaties betrokken. Grofweg ziet dit er als volgt uit. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt het aardgas op en verkoopt dit via de ‘Maatschap Groningen’ aan GasTerra. In de Maatschap Groningen zit ook de Rijksoverheid. GasTerra verkoopt het gas weer door aan de verschillende energiebedrijven, zoals Essent of Vattenfall. En zij verkopen het weer aan u als klant. De energiebedrijven maken daarvoor allemaal gebruik van het aardgasnetwerk. Dat kan omdat het aardgas, net als stroom, altijd overal gelijk is. De grote buizen in het netwerk zijn in eigendom van de Gasunie. Die brengen het gas naar de kleinere buizen. De kleinere buizen zijn in eigendom van Enexis en zijn uiteindelijk aangesloten op de meeste huizen.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer