Hoe gaan we de bijdrage van de Rijksoverheid gebruiken?

oktober 10, 2020
Hoe-gaan-we-de-bijdrage-van-de-Rijksoverheid-gebruiken

Bij Nieuwborgen.net willen we gas besparen door huizen en panden te isoleren. Daarnaast willen we overstappen van aardgas op groen gas. Nieuwborgen.net heeft hiervoor een eenmalige Rijksbijdrage van ruim 4,7 miljoen euro gekregen. We hebben nog niets van deze bijdrage uitgegeven. De kosten voor het maken van de plannen hebben we tot nu toe uit andere potjes betaald. We krijgen veel vragen hoe we de Rijksbijdrage dan wel gaan gebruiken. In dit artikel leggen we dit uit.

Plannen verder uitwerken

Op dit moment zijn we bezig om de plannen voor Nieuwborgen.net uit te werken. Daarbij moeten we op verschillende financiële vragen een antwoord krijgen. Hoeveel kost het om de woningen in de dorpen te isoleren? Zijn er andere mogelijkheden om te besparen op het gebruik van groen gas? Wat is de meest verstandige manier om groen gas te leveren aan het bestaande gasnetwerk?

Samen keuzes maken

De antwoorden op deze vragen bespreken we met een groep bewoners, de zogenoemde Koplopers. Deze bewoners hebben bij ons aangegeven dat zij graag willen meedenken met Nieuwborgen.net. Nadat we de mogelijkheden hebben besproken met de Koplopers, leggen we de uitkomsten hiervan aan beide dorpen voor.

Gas besparen

Hoe minder gas u gebruikt, hoe lager uw energierekening. Dat geldt voor aardgas, maar ook voor groen gas. Bovendien is groen gas een waardevolle energiebron waar we zuinig mee om moeten gaan. Een groot deel van de bijdrage van het Rijk willen we daarom gebruiken om gas te besparen.

Bijdrage Nieuwborgen.net

Dat betekent dat er voor iedere woning in Nieuwolda en Wagenborgen een financiële bijdrage beschikbaar komt. Met deze bijdrage kunt u maatregelen nemen waarmee u gas kunt besparen. Dat kunnen hele kleine aanpassingen zijn, zoals het dichtmaken van kieren. Maar ook grotere maatregelen, zoals het isoleren van daken, muren en vloeren.

We hebben hiervoor de afgelopen maanden een plan van aanpak gemaakt. De afgelopen weken hebben wij dit plan besproken met de Koplopers. Zij hebben nog een aantal wijzigingen voorgesteld. De komende winter gaan we de aanpak testen. Kleine aanpassingen worden voor alle inwoners mogelijk. Voor de grote maatregelen zoeken we 30 woningen die met een proef mee willen doen. Over enige tijd ontvangt u van ons hierover meer informatie.

Gas besparen moet voordelig zijn

Gas besparen levert geld op, maar de maatregelen om gas te kunnen besparen kosten ook geld. Met de bijdrage van Nieuwborgen.net kunt u niet al deze kosten betalen. Daarom helpen we u ook om gebruik te maken van andere landelijke potjes die hiervoor beschikbaar zijn.

Zo geeft het Rijk een vergoeding (subsidie) voor mensen die isolatiemaatregelen nemen. Als u de kosten die dan nog overblijven niet zelf kunt betalen, dan helpen we u zoeken naar de meest aantrekkelijke lening.

Wij vinden dat u er nooit achteruit op mag gaan. De kosten voor zo’n lening mogen wat ons betreft niet hoger zijn dan wat u aan energiekosten bespaart. Het liefst wordt u er in de portemonnee zelfs nog wat beter van. Gas besparen moet voor u voordelig zijn.

Meedoen is helemaal vrijwillig

Wij gaan hoe dan ook niet voor u beslissen. U bepaalt zelf of u maatregelen gaat nemen om gas te besparen. En zo ja, welke maatregelen u wilt nemen. Meedoen is helemaal vrijwillig. Dat geldt voor het nemen van maatregelen om gas te besparen én voor het overstappen op groen gas.

Aansluiten biovergister

Een ander deel van de 4,7 miljoen euro is nodig om over te stappen van aardgas op groen gas. Groen gas is hetzelfde als aardgas. Het wordt alleen op een andere manier gemaakt. En het is veel beter voor het milieu. Het groene gas wordt gemaakt in een biovergister in Nieuwolda. Dat groene gas gaat straks via het bestaande gasnetwerk naar de huizen. Daarvoor moet het bestaande gasnetwerk worden uitgebreid met een leiding naar de biovergister. Bij u thuis hoeft voor het gebruik van groen gas niets aangepast te worden. Als u groen gas gebruikt in plaats van aardgas, dan merkt u daar verder niets van.

Wie betaalt de proceskosten?

We zeiden al in de inleiding: de kosten voor het maken van plannen worden tot nu toe uit andere potjes betaald. Denk bij deze ‘proceskosten’ bijvoorbeeld aan de kosten voor onderzoek, adviseurs, de voorbereidingen van alle maatregelen, projectmanagement en communicatie.

Voor een deel van deze kosten hebben de Rijksoverheid en Nationaal Programma Groningen al een extra bijdrage gegeven. De gemeenten Oldambt en Delfzijl zoeken samen nog naar extra geld voor de overige proceskosten.

Lukt dat niet, dan kunnen we de Rijksbijdrage gebruiken om proceskosten mee te betalen als dat nodig is. Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen, want we vinden dat de Rijkssubsidie zoveel mogelijk gebruikt moet worden voor het besparen van gas en het overstappen op groen gas. Als het wel nodig is, dan gaan wij daarover in overleg met de Koplopers.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer