Een kans om fijner te kunnen leven

juli 23, 2021

Verkenners Uitgelicht: Paul Berlo, Nieuwolda

Paul en zijn vrouw wonen in Nieuwolda. In december 2019 kwamen zij vanuit het Brabantse Den Bosch. Ze kwamen naar het Noorden op zoek naar een nieuwe plek en een stukje grond, rust, ruimte en het simpele leven. Voor hen een kans om fijner te kunnen leven. En zo ziet Paul Nieuwborgen.net ook: “Dit project kan zorgen dat mensen fijner kunnen leven.” 

Na de verhuizing naar Nieuwolda start Paul met bouw van een tuinhek. Als er voor de derde keer een lading hout wordt afgeleverd vraagt de eigenaar van de houthandel of Pauls iets te doen heeft. “Zo werk ik daar nu meer dan een jaar”.

Je bent een van de Verkenners. Vanwaar die keuze?

“Ik vind het mooi wat Nieuwborgen.net doet. Ons huis is meer dan 100 jaar oud. In de jaren 90 is het verbouwd, maar niet geïsoleerd. ’s Zomers is het warm en ’s winters is het koud. We kwamen uit een heel goed geïsoleerd modern huis. Dan voel je goed het verschil. We hebben al veel gedaan en willen nog meer doen. Niet zo zeer om gas of geld te besparen. We willen meer comfort en prettiger wonen. Geld is een bijzaak. Comfort heb je uiteindelijke elke dag plezier van. Geld is maar geld. Meedoen als Verkenner bij Nieuwborgen.net leek ons een mooie kans om te kijken naar de mogelijkheden. En misschien kan ik anderen ook stimuleren om mee te doen.”

Heb je al een wat-is-wijs-advies gehad van Nieuwborgen.net?

“Nee, dat nog niet. Ik heb veel telefonisch contact gehad met Nieuwborgen.net. Ik had vragen over wat ik het beste kan gebruiken en waar dat dan onder valt. Zo hebben we gesproken over de isolatie van de zolder. Ik isoleer met underlayementplaten met 6 cm pur. Nieuwborgen.net heeft aangegeven dat dat voor de zolder minder geschikt is. De zolder wordt dan een klankkast. Dat was een handige tip.”

Valt jullie huis in de versterkingsopgave?

“Ja. Ons huis is opgenomen in mei 2020. We zouden voor mei 2021 bericht krijgen, dat werd steeds later. Nu wordt het 1 januari. Die hele versterking legt een grote psychische druk op mensen. Wij krijgen een brief waar in staat dat ons huis wordt versterkt. Eigenlijk denk ik: had die brief nooit gestuurd. Ik ben nu maar aan het afwachten. Je wilt geen dingen doen, die straks worden vergoed, zoals een nieuwe keuken.

We kiezen er nu voor om eerst de dingen te doen die we zelf willen. Niet omdat het economisch misschien slim is, maar omdat wij die ruimtes belangrijk vinden. Zo hebben we nieuwe dakramen gekocht en isoleren we nu eerst de badkamer. Daar hebben we vorig jaar infrarood panelen geplaatst. Die kunnen niet voldoende verwarmen, omdat er geen isolatie is. Op plekken in huis waar we al hebben geïsoleerd, merk je dat de temperatuur veel constanter wordt.”

Wat vind je van het project?

“Nieuwborgen.net vind ik goed. Alleen vind ik veel nog te onduidelijk. Het mag allemaal nog veel meer in Jip en Janneke taal en meer in persoonlijk contact. Hier wonen veel ouderen en veel van hen hebben geen idee wat kan en wat mag. Organiseer een bijeenkomst en leg alles in simpele taal uit.
Voor mij is ook niet helemaal duidelijk waar Nieuwborgen.net voor staat, wat er wel en niet onder de regeling valt, waar ik voor in aanmerking kom en hoeveel wordt vergoed. Het zou ook fijn zijn als de vergoedingen die we krijgen, sneller worden uitbetaald. Verder geeft Nieuwborgen.net aan te gaan voor groen gas, terwijl hier veel mensen van het gas af willen. Veel mensen willen heel graag, maar soms groeit het hen ook een beetje boven het hoofd. Het moet veel simpeler.“

Wij gaan af en toe de deuren langs om iedereen persoonlijk te spreken. Wat vind je daar van? Is dat een goed idee?

“Dat is zeker een goed idee! Kom langs. Praat met mij over mijn huis, mijn situatie en mijn mogelijkheden. Dat is denk ik de manier. Geef aan wat kan en niet kan. Maak het eenvoudiger. Ik ben bang dat je nu juist de mensen die het heel hard nodig hebben, niet bereikt. Mensen willen weten wat het oplevert en wat het kost. Eigenlijk heb je het meer over een persoonlijke beleving en die beleving kan Nieuwborgen.net meer voeden.”

Heb je nog adviezen voor ons?

“Richt je meer op het comfort en op het praktische, op het leven in deze huizen. En vraag of mensen daar zelf geld voor hebben en ook voor over hebben. Bied een standaard pakket aan, een dakpakket of een raampakket. Of koop een trailer isolerende platen en zet die in het dorp. Samen kunnen we goedkoper inkopen. Geef aan wie het voor de mensen kan doen als zij het zelf niet kunnen. Dat is ook comfort. Wie helpt echt?

Voor wat oudere mensen, die hier lang wonen en vrij van hypotheek zijn is het belangrijk te weten of investeren wel uit kan. Laat dat zien. Wat houdt het voor mij in? Mensen willen misschien liever vijf of tien jaar een warme huiskamer. En vinden geld besparen minder belangrijk. Laat ook zien wat je terugkrijgt als je 2.500 euro investeert. Niet alleen in geld, maar ook in comfort. Ontzorg mensen. Zo maak je mensen enthousiast. Mensen moeten Nieuwborgen.net echt zien als een kans om fijner te kunnen wonen en leven.”

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer