De Padwiezer om meer gas te besparen komt begin 2021

december 08, 2020
De-Padwiezer-om-meer-gas-te-besparen-komt-begin-2021

Met de artikelen in de Bespaartas kunt u een eerste stap zetten om gas te besparen. En er is meer mogelijk! Wij helpen u graag verder op weg met bespaartips, adviezen en een financiële bijdrage. Hiervoor is de Padwiezer gemaakt. Met de Padwiezer bepaalt u zelf uw route om gas te besparen. Begin volgend jaar krijgt u hierover meer informatie thuisgestuurd. 

Padwiezer voor een Waarm & Zuneg thoes

In de Padwiezer kunt u aan de hand van 4 paden gas besparen voor een warm en zuinig thuis.

1e pad: Verken

In het eerste pad ontdekt u hoe u gas kunt besparen, bijvoorbeeld met een aantal bespaartips. Daarnaast kunt u zich laten adviseren over hoe u het beste gas kunt besparen in uw woning. Ook is het als woningeigenaar mogelijk om advies te krijgen over hoe u de gewenste maatregelen kunt betalen. Als laatste staan er in dit pad verschillende onderzoeken die u kunt (laten) doen, want meten=weten. Zo kunt u bijvoorbeeld te weten komen waar warmte weg lekt of tocht vandaan komt.

2e pad: Start

In het tweede pad staat een aantal kleinere maatregelen om gas te besparen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het beter afstellen van uw cv-ketel of het plaatsen van ventilatoren onder uw radiatoren, zodat de warmte beter de kamer in komt. Ook de Bespaartas hoort bij dit pad, met artikelen zoals een tochtstrip of een waterbesparende douchekop.

Vergoeding van Nieuwborgen.net voor de eerste twee paden

Nieuwborgen.net vergoedt voor ieder onderdeel in deze eerste twee paden een deel van de kosten. Voor alle onderdelen in de twee paden is maximaal € 495 voor huurwoningen en € 1.845 voor overige woonadressen. De vergoeding voor huurders is lager, omdat de verschillende adviezen in de Padwiezer voor hen niet van toepassing zijn.

3e en 4e pad: Bespaar en Voeg toe

Het derde en vierde pad gaan we eerst testen bij dertig woningen. In deze paden staan mogelijkheden om grotere aanpassingen te doen. Denk dan aan het isoleren van buitenmuren of het dak of aan het installeren van een (hybride) warmtepomp. Als de test slaagt, kunnen alle woningeigenaren in Nieuwolda en Wagenborgen hiervan gebruik gaan maken. Voor huurwoningen kijken wij samen met Groninger Huis nog naar de mogelijkheden.

Houd uw brievenbus in de gaten

U krijgt begin volgend jaar informatie over de Padwiezer van ons thuis gestuurd. Die informatie gaat over de verschillende paden en de mogelijkheden die daaronder vallen. Ook kunt u lezen hoe u de verschillende onderdelen in de eerste twee routes aan kunt vragen.

Wilt u direct al meer en grotere maatregelen nemen om gas te besparen? U ontvangt op hetzelfde moment ook informatie over hoe u als woningeigenaar uw woning als verkenner kunt aanmelden voor het derde en vierde pad. Houd uw brievenbus dus goed in de gaten.

Alle stappen zijn vrijwillig

Of, en zo ja, welke maatregelen u neemt om gas te besparen bepaalt u helemaal zelf. Wij krijgen soms de vraag of men dan helemaal gasvrij moet worden. Dat is niet nodig. We hebben liever dat veel inwoners flink wat gas besparen, dan dat een paar woningen helemaal gasvrij worden. Voor het gas dat u straks nog wel nodig heeft, kunt u in 2022 overstappen op groen gas.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer