Besparen door uw cv-installatie te verbeteren

februari 09, 2023

Door uw cv-installatie op een aantal punten te verbeteren, verbruikt u minder gas. Het gaat om het verlagen van de ‘aanvoertemperatuur’ in de cv-ketel, het inregelen van de cv-installatie en het installeren van een klokthermostaat. Wat deze aanpassingen precies betekenen en of ze voor u handig zijn, leest u in dit artikel.

Verlagen ‘aanvoertemperatuur’ cv-ketel

Een van de snelste manieren om gas te besparen, is het verlagen van de ‘aanvoertemperatuur’ van uw cv-ketel. De aanvoertemperatuur is de temperatuur van het water dat van uw cv-ketel naar uw radiatoren gaat. Standaard is dat vaak afgesteld op 80 graden Celsius. Dat is zo heet dat het water dat terugkomt in uw cv vaak ook nog hartstikke warm is. En dat is zonde, want daarvoor heeft u wel gas verbruikt.

Door het water dat naar uw radiatoren gaat minder heet te maken, gebruikt u minder gas. Hoeveel hangt af van uw stookgedrag en uw cv-ketel. Dat de ruimte minder snel op de gewenste temperatuur is, kan als nadeel worden gezien.

Hoe u de temperatuur van uw cv-ketel verlaagt, verschilt per type cv-ketel. Het is in veel gevallen handig om dit door een installateur te laten uitvoeren. Blijkt achteraf dat het daardoor toch te lang duurt voordat uw woning warm is, dan kan de temperatuur trouwens zonder problemen weer verhoogd worden.

Inregelen van de cv-installatie

Niet iedere cv-installatie is goed afgesteld. U kunt dat soms merken wanneer radiatoren maar deels warm worden. Of wanneer bepaalde kamers te warm worden, terwijl andere koud blijven. Door uw cv-installatie ‘waterzijdig in te regelen’ wordt de warmte goed verdeeld over de ruimtes en over de radiatoren. Door alle radiotoren goed in te stellen, krijgen zij precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen.

‘Waterzijdig inregelen’ betekent dat u gas bespaart. Ook wordt uw huis comfortabeler. Alle (verwarmde) ruimtes worden even goed verwarmd. Het inregelen van de cv-installatie duurt ongeveer twee tot vier uur, afhankelijk van uw woning en cv-installatie. In de meeste gevallen is het verstandig om dit door een installateur te laten doen.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kunt u instellen wanneer de verwarming aangaat en hoe laat hij weer uitgaat. U kunt dat van tevoren instellen. Zo’n klokthermostaat is daarom vooral geschikt wanneer u iedere dag min of meer hetzelfde ritme heeft. Door een klokthermostaat vergeet u dan bijvoorbeeld niet meer om ’s avonds de thermostaat lager te zetten. Is uw aan- of afwezigheid in huis minder regelmatig, dan heeft een klokthermostaat minder zin. U loopt dan het risico dat uw verwarming aangaat, wanneer u helemaal niet thuis bent.

Gerelateerde berichten

Samen inductie koken in februari

Samen inductie koken in februari

In februari heeft Nieuwborgen.net twee extra workshops inductie koken gegeven met chef-kok Marcel van der Schaaf. De enthousiaste deelnemers maakten kennis met inductie koken door samen een heerlijke maaltijd te maken. Op het menu stonden mosterdsoep, saté met...

Lees meer
Nieuwsbrief januari 2023

Nieuwsbrief januari 2023

Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de meest recente editie van onze nieuwsbrief (met deze link downloadt u de nieuwsbrief als pdf-bestand). Mist...

Lees meer