Alleen nog een warmtepomp

juni 28, 2021
In dit artikel vertel ik hoe wij in onze woning bezig zijn om gas te besparen. Ik ben Rob van Beest, ben al een tijdje met pensioen en woon in Nieuwolda. Er staat ook al een interview met mij op de website van Nieuwborgen.net. In januari heb ik onze woning aangemeld als Verkennerswoning. Dat betekent dat we nu weer wat verder zijn in hoe we nog gas willen besparen. Hieronder mijn verhaal. 

Luchtverwarmingssysteem

In het jaar 2000 ben ik samen met mijn vrouw Corrie in een duurzaam huis in Nieuwolda komen wonen. Het huis wordt verwarmd met een luchtverwarmingssysteem: warm water uit de cv-ketel verwarmt lucht. Die warme lucht gaat via buizen naar de verschillende ruimten in huis. Het systeem is nu 21 jaar oud en voor ons gevoel hoeft dat nog lang niet vervangen te worden. De verwachting was dat de cv-ketel maar 15 jaar zou meegaan.
Levensloopbestendig wonen
In 2017 en 2018 waren wij vrijwilligers in het duurzame Waarmtehoes in Nieuwolda. Hier promoten wij de warmtepomp, het oplaadpunt, de thuisaccu en vele slimmigheidjes, zodat je levensloopbestendig kunt wonen. Levensloopbestendig betekent dat woningen zo zijn gebouwd dat de bewoners erin kunnen blijven wonen als hun levensomstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of een handicap. Het is inmiddels een bekend begrip; levensloopbestendig staat sinds 2005 in de Grote Van Dale.

Alleen nog een warmtepomp

Ons huis is niet levensloopbestendig, maar wel duurzaam. Daarin kunnen we alleen nog met een warmtepomp een stap maken. Er zijn in de toekomst wel levensloopbestendige aanpassingen mogelijk, zoals een traplift of een aanpassing aan beneden wonen, zodat daar een slaapkamer komt.

Omdat we zo’n bijzonder verwarmingssysteem in huis hebben, hebben we ook een bijzondere warmtepomp nodig die hierop aangesloten kan worden. Alle experts die we hier nu over gesproken hebben, geven aan dat we dan een speciaal systeem van Heluto moeten hebben. Geen goedkoop systeem. Het kost ongeveer 15.000 euro om het geïnstalleerd te hebben. Een normale warmtepomp kost meestal tussen de 4.000 en de 7.000 euro. Dat zijn dan lucht-lucht, lucht-water of hybride warmtepompen.

Elektrisch rijden

Na de koop van het huis zijn we in 2014 verder gegaan met energiebesparing. Als eerste hebben we toen een elektrische bestelauto aangeschaft. De bestelauto was nodig voor de verbouwing van de paardenstal naar een schuur. Hier is ook een verdieping opgekomen met een hoger dak, dat goed is geïsoleerd. De bestelauto werd de 100km Kangoo-ZE met trekhaak voor allerlei transportzaken.

Nadat de verbouwing tot een einde kwam was de Kangoo-ZE niet meer nodig. We besloten in 2020 tot aanschaf van de 200km Nissan Leaf voor zo’n 15.000 km per jaar met een te verwachten hoger elektra gebruik ten opzichte van de Kangoo-ZE.
Voor lange afstanden en voor de aanhangwagen hebben we nu de Toyota Auris. Hiermee haal ik momenteel als vrijwilliger bij het ANWB Kinderfietsenplan fietsen op. Ik breng ze naar verschillende reparatiecentra waar ze opgekapt en weggegeven worden aan gezinnen met weinig inkomen. Dit transport van fietsen zal jullie vast weleens opgevallen zijn.

Energiegebruik

Elektrisch rijden kost stroom. Voor het verhoogde stroomgebruik zijn in 2014 door Honkoop 44 zonnepanelen geïnstalleerd, die jaarlijks zo’n 5000 kWu opleveren. Daar houden we nog stroom van over. Momenteel is het stroomgebruik 4600 kWu en leveren we nog 3600 kWu terug. Het opgegeven gasverbruik is 750 m³ per jaar. We verwachten dat dat met de leeftijd zal toenemen naar zo’n 800 m³ 2020/2021.

Wat levert een warmtepomp op?

Op https://aardgasvrij.nibenl.eu/doe-de-nibe-warmte-scan heb ik ons gebruik ingevuld op basis van 120 m² woonoppervlak en een huidig aardgasgebruik van 750 m³ aardgasgebruik. Met een warmtepomp besparen we dan volgens deze website 342 euro per jaar, bij 1000 m³ 399 euro.
Dat zijn bedragen waarbij je niet van het gas af wilt bij een investering van 15.000 euro voor aanschaf van een warmtepomp.
Ook bij gaslicht.com heb ik mijn gegevens ingevuld en valt de besparing erg tegen, maar van momenteel 51 naar 30 euro scheelt toch weer 21 euro per maand. Ik heb hier ook de 2.000 kWu bij het stroomverbruik opgeteld voor het verbruik van de warmtepomp.

Toch graag een warmtepomp

Maar er zijn redenen waarom we overgaan naar een warme lucht-warmtepompverwarmings- systeem van Heluto. Een van de redenen is de hoge subsidies, maar ook de warme toekomst waarbij je met een warmtepomp kunt koelen. Maar natuurlijk ook de verwachting dat de CV een keer vervangen moet worden en dat kost al gauw zo’n 2.000 euro. We willen gewoon van het gas af.
(de tekst gaat verder onder de foto)

Koel huis als wens

Al vanaf het begin dat wij in 2000 in Nieuwolda kwamen wonen, konden wij niet wennen aan de zeer hoge zomerse temperaturen in huis. Het werd soms wel 30 graden binnen. We hebben dat gedeeltelijk opgelost met grote bomen met veel schaduw op het huis.  
Het zal jullie dan ook niet verbazen dat de warmtescan weinig verbeteringen liet zien, hoewel we wel daardoor de deuren hebben laten verbeteren met nieuwe sloten. De oude functioneerden niet goed meer.
FinancierenVanuit Nieuwborgen zijn wij in contact gebracht met Hypotheek & Huis. Onze adviseur daar heeft voor ons een hypotheek aanpassing geregeld, zodat de opdracht voor de warmtepomp installatie gegeven kan worden.
Er is een ISDE subsidie van het Rijk voor warmtepompen, maar ook vanuit de Padwiezer is er een subsidie voor de warmtepomp. Daarnaast is er per 1 juli 2021 de mogelijkheid om ook een subsidie vanuit het versterkingsprogramma aan te vragen. Alles bij elkaar betekent dit dat de terugverdientijd van de warmtepomp dan op ongeveer 10 jaar uitkomt.

Gerelateerde berichten

Met een airco verwarmen

Met een airco verwarmen

Dat er verschillende wegen naar Rome zijn, bewijst de energierekening van Martijn Roukema en Mirjam van der Broek. Om gas te besparen hebben zij niet gekozen voor een (hybride) warmtepomp maar voor een multisplit aircosysteem.Verkenners Martijn en Mirjam wonen met hun...

Lees meer
‘Gewoon heel erg blij’

‘Gewoon heel erg blij’

Pepijn en Willeke zijn van het gas af en zijn daar ‘gewoon heel erg blij’ mee. Ze vertellen u in onderstaand artikel over hoe ze dat hebben gedaan en waarom.Pepijn en Willeke de Haan-Mulder wonen samen met hun 13-jarige dochter en 19-jarige zoon in een redelijk nieuwe...

Lees meer
Inwoner aan het woord

Inwoner aan het woord

Een goed geïsoleerde, vrijstaande nieuwbouwwoning met energielabel A. Is er dan nog wel winst te behalen als het gaat om gas besparen? En zo ja, wat en hoe dan? Koploper Jeroen Musch uit Nieuwolda vertelt over zijn ervaringen en hoe hij ervoor zorgt dat hij er thuis...

Lees meer