Ventilatietips

juni 09, 2021

Bij het isoleren van woningen worden ook vaak de kieren rond ramen en deuren dichtgemaakt. Het wordt dan nog belangrijker om uw woning goed te ventileren (luchten). Want schone lucht is belangrijk voor uw gezondheid. In dit artikel leest u hoe u dat goed doet.

Vervuilde en vochtige lucht

Lucht in een woning raakt zonder goede ventilatie snel vervuild. Koken, roken, was drogen en zelfs uitademen zorgen ervoor dat er meer schadelijke stoffen en vocht in de lucht komen. Dit is slecht voor uw gezondheid. Door uw woning goed te ventileren verdwijnen de vervuilde lucht en het vocht en komt daar verse buitenlucht voor terug. Het helpt volgens het RIVM ook om de overdracht van luchtweginfecties zoals corona te beperken.

Goed ventileren

Voor goede ventilatie houdt u de hele dag ramen op een kier of de roosters open. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, dan zet u deze niet uit. Daarnaast is het goed om eens per dag ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Daardoor komt er in een keer veel verse lucht naar binnen. Dat is vooral goed na het koken, douchen of als er meerdere mensen tegelijk in huis zijn geweest.

Milieu Centraal biedt u de mogelijkheid om een advies op maat te krijgen over ventileren. Ook hebben zij een kort filmpje gemaakt over waar u op moet letten bij ventilatie:

Tips

  • Zorg ervoor dat er altijd frisse lucht in uw huis kan komen via raampjes of ventilatieroosters.
  • Vervuilde lucht moet ook het huis uit kunnen via bijvoorbeeld ruimte onder binnendeuren of roosters in de deur of muur. Een geiser heeft een afvoer naar buiten nodig.
  • Ventileer meer als er veel mensen in huis zijn of als u kookt, doucht of klust. 
  • Gebruik een CO2-meter om te controleren of u genoeg ventileert.

Meer tips vindt u op de website van Milieu Centraal.

Slim ventileren

Ventileren kost warmte, maar het is nodig voor gezonde lucht in huis. Aan de andere kant zorgt ventileren ook voor een minder vochtige lucht in huis, wat juist energie kan besparen. Want drogere lucht is makkelijker te verwarmen dan te vochtige lucht.

Er zijn ook manieren om warmteverlies bij ventilatie te verminderen. Zo zijn er ‘zelfregulerende’ roosters op de markt. Deze laten minder lucht binnen als de wind er op staat, zodat je minder warmte verliest en het ook minder tocht in huis. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een andere manier. Hierbij wordt de lucht die naar binnen komt verwarmd met de warme lucht die naar buiten gaat. En er zijn nog veel meer tips om slim te ventileren.

Gerelateerde berichten

Tips om gas te besparen van ‘Zet ook de knop om’

Tips om gas te besparen van ‘Zet ook de knop om’

De prijs van energie is hoog. Met een paar simpele tips kunt u tot wel honderden euro per jaar op gas besparen. Het rijk heeft voor de campagne ‘Zet ook de knop om’ een aantal tips voor u op een rij gezet. Bijvoorbeeld de tip om uw thermostaat op maximaal 19 graden te...

Lees meer
Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief mei 2022

Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in onze twaalfde nieuwsbrief (met deze link downloadt u de nieuwsbrief als pdf-bestand). Mist u nog onderwerpen?...

Lees meer