Besparen? Het begint met een goed advies

februari 05, 2021
Besparen-Het-begint-met-een-goed-advies

Als huiseigenaar kunt u via de Padwiezer een flinke bijdrage krijgen voor het inwinnen van advies. In dit artikel leggen we uit waarom advies zo belangrijk is. 

Als huiseigenaar overweegt u misschien om gas én geld te besparen. Wij begrijpen dat dit best ingewikkeld kan zijn. Daarom raden we u aan om advies in te winnen. Door u te laten adviseren, weet u welke maatregelen het beste zijn voor uw huis en uw situatie. En wat dit voor u betekent in de portemonnee.

Het belang van goed advies

Ieder huis is anders. En iedere bewoner gaat anders om met energie. Hoe er het beste op gas bespaard kan worden, kan daardoor sterk verschillen. Een maatregel om gas te besparen kan in de ene woning heel anders uitpakken dan in de andere.

Daarom is het verstandig om onafhankelijk advies in te winnen. U komt dan te weten welke maatregelen het beste aansluiten op uw wensen, wat het kost én wat het oplevert. Ook leert u  welke mogelijkheden er zijn om de maatregelen te betalen en wat dit uiteindelijk betekent voor uw financiële situatie.

Wat is wijs-advies

In de Padwiezer kunt u een vergoeding krijgen voor twee soorten technisch advies. Allereerst is dat het ‘Wat is wijs-advies’. Bij het Wat is wijs-advies is niet uw woning het uitgangspunt, maar bent u dat zelf. Vanuit uw persoonlijke situatie wordt gekeken welke stappen u kunt en wilt zetten. Samen met de adviseur kijkt u naar uw huishouding, uw woonwensen en uw mogelijkheden om uw woning te verbeteren. Daarnaast maakt de adviseur samen met u een technische ronde door en om de woning.

Het Wat is wijs-advies is een praktisch en concreet advies dat u helpt om slimme stappen te zetten naar een goede en comfortabele woning. Het is minder uitgebreid dan het EPA Maatwerkadvies, dat ook in de Padwiezer staat.

U kunt ons vragen om u in contact te brengen met een adviseur. U kunt ook een eigen adviseur vragen. In dat geval vragen wij u wel om contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan aangeven wat deze adviseur het beste kan doen.

EPA Maatwerkadvies

Wilt u een energielabel voor uw woning? Of wilt u een uitgebreid plan waarin alle bespaar- en verbetermogelijkheden voor uw woning zijn doorgerekend? Dan kunt u een EPA Maatwerkadvies aanvragen. EPA staat voor Energieprestatieadvies.

Dit advies geeft net als het Wat is wijs-advies aan welke maatregelen u voor uw woning en uw situatie het beste kunt nemen. Aanvullend geeft de adviseur ook aan wat die maatregelen kosten, hoeveel energie u ermee bespaart en hoe lang het duurt voor u de kosten heeft terugverdiend met een lagere energierekening. U krijgt een geregistreerd energielabel voor uw woning in de huidige staat. De adviseur geeft ook aan welk energielabel hij of zij verwacht als u de maatregelen neemt die het beste bij uw situatie passen.

De adviseur voor het EPA Maatwerkadvies moet EPA-gecertificeerd zijn. Een overzicht van gecertificeerde adviseurs vindt u op www.qbisnl.nl. Wij kunnen u, als u dat wenst, ook in contact brengen met een EPA-adviseur.

Subsidie- en financieringscoach

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een vergoeding (subsidie) te krijgen voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn er ook veel soorten leningen mogelijk, vaak met lage rentes en lange looptijden. De coach helpt u bij het kiezen van de juiste subsidie- en leningvormen. Hij of zij kan u ook ondersteunen bij het aanvragen hiervan of u in contact brengen met een onafhankelijk financieel adviseur. De coach geeft namelijk geen financieel advies. Hij of zij vraagt niet naar uw financiële situatie en kan ook niet zien wat dit voor uw portemonnee betekent.

U kunt ons vragen om u in contact te brengen met een financiële coach. U kunt ook een eigen coach  hiervoor vragen. Neem dan eerst even contact met ons op. Wij kunnen dan aangeven wat deze coach het beste kan doen.

Quick Scan Financieel Advies

Bij dit advies kijkt een financieel adviseur wel naar uw persoonlijke financiële situatie en neemt dat mee in het advies. Als u weet welke grotere maatregelen u wilt nemen, dan kan deze adviseur aangegeven wat de gevolgen zijn voor uw portemonnee. Het betreft wel een quick scan, dus een eerste indruk. Op basis hiervan kunt u bepalen of u een meer uitgebreid advies nodig heeft.

Wij hebben een aantal onafhankelijke adviseurs geselecteerd, die u verder kunnen helpen. Zij weten al hoe het project werkt. U kunt er ook voor kiezen om een eigen adviseur in te schakelen. Dit moet wel een Erkend Financieel Adviseur zijn. Een overzicht van Erkende Financiële Adviseurs vindt u op www.levenwonen.nl.

Vergoeding vanuit Nieuwborgen.net

Voor iedere koopwoning in Nieuwolda en Wagenborgen is 1.845 euro beschikbaar voor de verschillende onderdelen in de paden ‘Verken en Start’ van de Padwiezer. U bepaalt zelf waar u deze bijdrage voor inzet. Bij de verschillende adviezen kunt u 90 procent van de advieskosten* uit uw bijdrage inzetten. Dat betekent dat u nog maar 10 procent van de kosten zelf moet betalen. Dat komt neer op 25 euro bij het Wat is wijs-advies of de Subsidie- en financieringscoach en op 50 euro voor het EPA Maatwerkadvies en de Quick Scan Financieel advies.

* Uitgaande van een totaalprijs van 250 euro voor het Wat is wijs-advies dan wel de Subsidie- en Financieringscoach en 500 euro voor het EPA Maatwerkadvies dan wel de Quick Scan Financieel Advies.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer