Hoe staat het ervoor met de biovergister?

oktober 31, 2023

Bij de biovergister van Deeterink wordt hard gewerkt om groen gas te gaan maken in plaats van groene stroom. Het is een tijdje stil geweest als het gaat over groen gas, maar achter de schermen gebeurt er veel. Hieronder leest u wat de huidige situatie is.

Naast gas besparen, wil Nieuwborgen.net inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen de mogelijkheid geven om over te stappen op groen gas. Groen gas is hetzelfde als aardgas, maar komt uit een duurzame bron. U leest er meer over op onze website.

De bedoeling is dat dat groene gas straks door Deeterink in Nieuwolda wordt gemaakt in de bestaande installatie die het bedrijf nu heeft. Deeterink is bezig om dit mogelijk te maken.

Om groen gas te mogen maken, heeft Deeterink een vergunning van de overheid nodig. Die hebben zij begin dit jaar gekregen. Dat betekent dat ze nu toestemming hebben om groen gas te gaan maken.

Ook moet de installatie van Deeterink nog worden omgebouwd om van het biogas groen gas te kunnen maken. Om dat te betalen, heeft Deeterink niet lang geleden een vergoeding bij het Rijk aangevraagd, de zogenaamde SDE+-subsidie (de afkorting staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie en Klimaattransitie). Deeterink verwacht dat het Rijk er ongeveer een half jaar over doet om hierover een beslissing te nemen.

Deeterink gaat ook nog een zogenaamde revisievergunning aanvragen. Zo’n revisievergunning houdt in dat ze een verzoek indienen om oude vergunning(en) te vervangen door één nieuwe. Deeterink denkt dat ook dit al met al een half jaar gaat duren. Als deze aanpassing er is, dan kan de vergunning voor de installatie daarna ook nog jaren mee.

Halverwege 2024 zijn dan naar verwachting zowel de SDE+-subsidie als de vergunningen geregeld. Dan kan Deeterink de installatie aanpassen. Daarvoor heeft Deeterink ook ongeveer een half jaar nodig. Het wordt daarmee op z’n vroegst in 2025 dat Deeterink groen gas gaat leveren.

Nieuwborgen.net wilde het liefst dat het groene gas direct naar Nieuwolda en Wagenborgen zou gaan. Het ziet ernaar uit dat dit niet gaat lukken. Deeterink maakt het hele jaar door dezelfde hoeveelheid groen gas, in de zomer net zoveel als in de winter. In de zomer is er dan teveel gas voor het dorpsnet* van Nieuwolda en Wagenborgen. Daarom gaat het straks waarschijnlijk naar het gasnet van Beerta en Winschoten. Op dat gasnet is het hele jaar door voldoende vraag naar gas.

* Om het gas bij u thuis te krijgen, gaat het door een heel aantal pijpen. Bij aardgas komt het gas eerst in een deel met een hele hoge druk. Van daaruit gaat het gas telkens naar delen met een lagere druk tot het uiteindelijk terecht komt in het dorpsnet, met de laagste druk. Woningen zijn aangesloten op zo’n dorpsnet. Het groene gas kan direct naar zo’n dorpsnet, maar dan moet het wel allemaal gebruikt worden. Als er teveel gas is, dan moet het teveel naar een deel van het net met een hogere druk. Dat kost veel geld en kan niet uit, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer