Wanneer overstappen op groen gas?

januari 12, 2022

Naast gas besparen wil Nieuwborgen.net het voor inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen mogelijk maken om in de toekomst over te stappen op groen gas. Nieuwborgen.net probeert om het overstappen op lokaal groen gas voor iedereen goedkoper te maken. Zover zijn we nog niet.

Drie knelpunten
We hebben al veel uitgezocht. We weten nu dat we afhankelijk zijn van drie zaken:

  1. Het groene gas wordt straks gemaakt in de biovergister in Nieuwolda. De firma Deeterink is eigenaar van deze biovergister. Van het biogas uit de biovergister maken zij nu groene stroom. Met de overstap naar groen gas, hoeft Deeterink er financieel niet beter van te worden. Het is ook niet de bedoeling dat ze er op achteruit gaan. Zij zijn hiervoor afhankelijk van de zogenoemde SDE-subsidie van het Rijk. De landelijke overheid heeft hier nog geen groen licht voor gegeven.
  2. Ieder huishouden in Nederland betaalt een speciale belasting via de energierekening. Deze belasting heet de ‘Opslag Duurzame Energie (ODE)’. Voor groengas is de ODE net zo hoog als voor aardgas. Wij vinden dat gek. Deze opslag maakt groen gas namelijk onnodig duur. De landelijke overheid heeft ons nog niet toegezegd dat die ODE-belasting voor groen gas lager wordt.
  3. Om groen gas in huis te krijgen moet er een leiding worden gelegd van de biovergister naar het gasnetwerk. Enexis Netbeheer heeft aangegeven dat dit kan. Dit kost de netbeheerder wel geld. Zij denken nog na over hoe dat zo goedkoop mogelijk kan.

Zodra we op deze punten verder zijn, informeren we de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen. Ondanks onze inspanningen, is het mogelijk dat u misschien in 2022 nog niet kunt overstappen op lokaal groen gas uit Nieuwolda.

Nu al overstappen op groen gas
Wilt u nu al overstappen op groen gas? Dan zijn er enkele landelijke energieleveranciers die dit leveren, zoals Powerpeers en Vattenfall. Groen gas is beter voor het milieu. Hiervoor betaalt u wel iets meer dan voor aardgas.

Over groen gas
Groen gas heeft dezelfde samenstelling als aardgas. Het wordt alleen op een andere manier gemaakt. U gebruikt u het dus ook op dezelfde manier als aardgas. En u hoeft uw apparatuur niet te vervangen. De biovergister in Nieuwolda kan ook genoeg groen gas maken voor iedereen. Overstappen is vrijwillig. En het aanvragen van een vergoeding om gas te besparen, verplicht u niet om ook over te stappen op groen gas.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer