Voortgang groen gas

oktober 20, 2022

Het is al weer even geleden dat wij u hebben geïnformeerd over de overstap naar groen gas. We zijn nog steeds druk bezig om dit mogelijk te maken. Hieronder kunt u de laatste stand van zaken lezen.

Deeterink gaat door

Er gingen berichten rond dat Deeterink financieel in zwaar weer terecht was gekomen. Deeterink is het bedrijf dat de biovergister beheert. Dit is gelukkig op tijd afgewend en niet meer van toepassing. De installatie draait goed en heeft goed zicht op een gezonde toekomst.

Van groene stroom naar groen gas

Op dit moment maakt de biovergister van het opgewekte biogas nog groene stroom. Voor de ombouw naar groen gas is een vergunning nodig. De procedure hiervoor wordt nu doorlopen. De verwachting is dat dit nog wel wat tijd nodig heeft.

Kan het uit?

We willen dat u straks het groene gas voor dezelfde prijs kunt kopen als aardgas. De biovergister hoeft er daarbij niet meer mee te verdienen dan nu. Maar ze moeten er ook niet op inleveren. Beide willen we mogelijk maken, maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van anderen.

Zo is het bijvoorbeeld nodig dat Deeterink een goede vergoeding krijgt van het Rijk, de zogenaamde SDE+ subsidie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.

Ze ontvangen deze nu al voor de productie van groene stroom. Voor een succesvolle overstap naar groen gas willen we dat Deeterink deze subsidie kan houden. En als dat niet kan, dat ze een nieuwe vergelijkbare subsidie kunnen krijgen. Daarover zijn we in gesprek met het Rijk. Het Rijk heeft hier nog geen beslissing over genomen.

Verplicht bijmengen

Het Rijk heeft wel nieuwe regels over groen gas aangekondigd. Zo willen ze dat gasleveranciers in heel Nederland verplicht groen gas gaan bijmengen bij aardgas. Dat noemen ze de Bijmengverplichting Groen Gas. Dat betekent dat in heel Nederland er sowieso steeds meer groen gas in de gasleiding komt. Dat geldt dus ook voor Nieuwolda en Wagenborgen. Uiteindelijk zal in 2030 een vijfde van het gas uit groen gas bestaan.

Helemaal overstappen

Dat een vijfde van het gas straks uit groen gas bestaat, vinden wij nog niet voldoende. We willen u graag de mogelijkheid geven om – natuurlijk geheel vrijwillig – helemáál over te stappen op groen gas. Hoe dat aanbod eruit komt te zien is nu nog niet duidelijk. We beseffen wel heel goed dat de prijs van dat groene gas een hele belangrijke rol zal spelen bij uw beslissing. Zodra hierover meer bekend is, hoort u dat van ons.

Gerelateerde berichten

Het wachten is op de warmtepomp

Het wachten is op de warmtepomp

Bij Bertha en Roelf Kloppenborg struikelen we bijna over het kleine elektrische kacheltje in de keuken. “Ja, het is nog even behelpen“, vertelt Roelf. “De levertijd van de warmtepomp duurt wat langer dan verwacht. Hopelijk is deze er in de loop van komend voorjaar....

Lees meer
Nieuwsbrief november 2022

Nieuwsbrief november 2022

Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de meest recente editie van onze nieuwsbrief (met deze link downloadt u de nieuwsbrief als pdf-bestand). Mist...

Lees meer