Verkenners: met, voor en door inwoners

juni 15, 2021
Verkenners met voor en door inwoners

In Nieuwolda en Wagenborgen doen 52 woningen mee aan de Verkennersproef. Op 19 mei hebben we met de eigenaren van 12 Verkennerswoningen online om tafel gezeten. De hamvraag: hoe vinden jullie dat het gaat?

Verkennersproef

U heeft ze vast zien staan, de borden bij Verkennerswoningen in Nieuwolda en Wagenborgen. In deze woningen werken eigenaren samen met ons aan grotere maatregelen om gas te besparen. Ook testen we of de ideeën van de projectorganisatie in de praktijk goed uitpakken. Het project voeren we immers uit met, voor en door inwoners. Twaalf eigenaren van Verkennerswoningen bespraken met ons hoe de proef tot nu toe loopt.

Waarom ben je Verkenner?

Vrijwel alle aanwezige Verkenners besparen gas en werken aan het comfort van het huis. Een aantal van hen weet precies wat ze willen. Anderen willen juist ontdekken welke maatregelen het beste zijn. Dat is niet altijd even makkelijk. Sommigen hebben nog geen duidelijkheid over de versterking van de woning. Anderen hebben monumentale panden waar je niet zomaar iets aan mag of wilt passen.

Wat is wijs

Het is verstandig om eerst een goed beeld te hebben van de mogelijkheden. Dan weet je welke maatregelen je het beste kunt nemen. Daarom hebben de meeste Verkenners eerst een ‘Wat is wijs’-advies gekregen. Dit advies is gratis voor de Verkenners. Een aantal van hen heeft dit aangevuld met een check voor warmtelekken in de woning (‘Check uw Warmtelek’) of heeft gekozen voor een uitgebreider EPA Maatwerkadvies.

Check uw Warmtelek

‘Check uw Warmtelek’ is een test waarbij met infraroodbeelden wordt gekeken waar muren, deuren en ramen warmte ‘lekken’. Met een stevige ventilator wordt daarnaast ook getest of ergens lucht weglekt. Het bleek voor sommigen een echte eye-opener. Zo bleek bij één Verkenner nog een open rookkanaal achter het plafond in de keuken te zitten. De warmte vloog door dit kanaal zo de schoorsteen uit. Dit was snel en goedkoop te verhelpen. De woning is nu al behaaglijker. Hij pleit dan ook voor zo’n check*: “Dit werkt snel en verhelderend en kan dus veel rendement opleveren, voor relatief weinig geld”.

Wat is de stand van zaken nu?

Veel Verkenners weten wat ze willen en zijn bezig met het aanvragen van offertes. Dat is niet altijd even makkelijk. Aannemers en installatiebureaus hebben het druk. Bij een aantal Verkenners zijn de werkzaamheden al gestart. En, als de versterking een rol speelt, dan is onduidelijk wanneer er kan worden gestart.

Dik tevreden maar wees duidelijk

De Verkenners zijn dik tevreden over het verloop van de proef tot nu toe. Tijdens de bijeenkomst bleek dat een aantal zaken nog niet duidelijk genoeg is doorgegeven. Dat gaan we verbeteren. Sommige Verkenners hebben lang moeten wachten op het EPA Maatwerkadvies. De reden hiervan is inmiddels bekend. Door technische problemen bij het bureau dat de adviezen levert, duurde het opleveren van de rapporten veel langer dan verwacht. Daar hadden we sneller op moeten reageren. Om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen, hebben we onze werkwijze aangepast.

Padwiezer 2.0

We gebruiken de ervaringen met de Verkenners om de Padwiezer te evalueren en waar nodig aan te passen. We kijken ook of we het formulier waarmee mensen een vergoeding aanvragen, makkelijker kunnen maken. Het is de bedoeling dat na de zomer alle huiseigenaren van beide dorpen via de Padwiezer een vergoeding kunnen krijgen voor grotere maatregelen om gas te besparen. Samen met Woonstichting Groninger Huis zijn we aan het kijken welke mogelijkheden er zijn voor huurders.

Communicatie

We nemen u mee in het verloop van deze proef. Een aantal Verkenners laat u binnenkort zien waar zij mee bezig zijn. Hou deze website dus in de gaten!

*: Omdat het stookseizoen nu voorbij is, is de test ‘Check uw Warmtelek’ op dit moment niet mogelijk. Straks in het najaar komt deze wel weer ter beschikking.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer