Te weinig geld om gas te besparen?

april 07, 2022

We horen het wel vaker: ‘grotere maatregelen nemen om gas te besparen is niets voor mij, want ik heb geen geld.’ Klopt het dat zaken als isolatie en dubbel glas alleen zijn weggelegd voor mensen met hogere inkomens? We vragen het aan Reint Brondijk, de financiële man bij Nieuwborgen.net.

Is het voor iedereen mogelijk om grotere gasbesparende maatregelen te betalen?

Reint BrondijkBrondijk: “Natuurlijk is dat mogelijk! Iedere woningeigenaar in Nieuwolda of Wagenborgen die dit soort maatregelen wil nemen, kan dat. Ook als je helemaal geen geld hebt. Speciaal voor die groep hebben we een heel aantrekkelijk aanbod afgesproken bij het Nationaal Warmtefonds: de Energiebespaarhypotheek.”

Wat is een Energiebespaarhypotheek?

“De Energiebespaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je geen maandlasten hebt, als je die niet kunt betalen. Dus je betaalt geen rente en ook geen aflossing. Pas als je het wel kunt betalen, worden die (deels) in rekening gebracht. Daarop wordt eens in de zoveel tijd gecontroleerd. En ook dan gaat het niet om hoge bedragen. Na uiterlijk 20 jaar kan het (rest)bedrag vervolgens worden kwijtgescholden. Het is dan eigenlijk gewoon een schenking”, vertelt Reint.

Wat moet een huiseigenaar daarvoor doen?

Brondijk vervolgt: “Het startpunt is een gratis Wat-is-Wijs+ Advies van Nieuwborgen.net. Een huisadviseur komt dan langs en bepaalt samen met de huiseigenaar welke maatregelen het beste zijn. Hij of zij maakt daarvoor ook een begroting. En op basis van die begroting kunnen wij aangeven hoe men dit kan betalen (zie ook het rekenvoorbeeld onderin dit artikel). Er zijn allerlei instanties, waaronder Nieuwborgen.net die een deel van de kosten al vergoeden. Als een huiseigenaar zelf te weinig geld of inkomen heeft om de rest te betalen, dan kijken we naar andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld of een huiseigenaar in aanmerking komt voor een Energiebespaarhypotheek.”

Moeten mensen bang zijn voor een lening?

Reint: “Nee, dat hoeft niet. Niet met zo’n Energiebespaarhypotheek. Want als je geen geld hebt, betaal je niets. Je loopt geen risico en zo kun je wel mooi je huis klaarmaken voor de toekomst! Bij andere leningen hoeft dat ook geen probleem te zijn. Laat je dan goed adviseren.”

Heb je ook nog een advies voor andere huiseigenaren?

“Nieuwborgen.net kan alle huiseigenaren adviseren over de beschikbare vergoedingen en leningen. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Zo is er natuurlijk de vergoeding van Nieuwborgen.net en zijn er naast de Energiebespaarhypotheek ook andere leningen met zeer lage rentes. Zeker met de huidige gasprijzen is de besparing op je energierekening heel snel terugverdiend. Nieuwborgen.net vergoedt indien nodig ook nog een onafhankelijk financieel adviseur”, sluit Reint af.

Meer weten? Neem contact op met Nieuwborgen.net.

Rekenvoorbeeld Energiebespaarhypotheek

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer