Nieuwborgen.net gaat versneld gasgebruik bij 236 huurwoningen verlagen

juni 10, 2022

Gisteren maakten Woonstichting Groninger Huis en de gemeenten Eemsdelta en Oldambt een bestuurlijke afspraak. Deze drie partijen maken onderdeel uit van het project Nieuwborgen.net dat als doel heeft zoveel mogelijk gas te besparen in Nieuwolda en Wagenborgen. Zij spraken af om in 236 huurwoningen van Groninger Huis in beide dorpen maatregelen te nemen om het gasverbruik te verminderen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Jurrie Nieboer, Jan Menninga en Laura Broekhuizen tekenen bestuurlijke afspraak

Groninger Huis gaat tussen 2022 en 2025, waar dit niet aanwezig is, onder andere dak-, vloer- en spouwisolatie en HR++ glas aanbrengen in de woningen. Mits dit technisch mogelijk is. De woningcorporatie onderzoekt ook de mogelijkheden voor andere warmtebronnen.

Woningverduurzaming zonder huurverhoging

Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “We doen dit allemaal zonder huurverhoging in rekening te brengen. Dankzij een bijdrage van Nieuwborgen.net van 2.500 euro per woning hebben we zelfs de mogelijkheid om nog een extra verduurzamingsslag te maken. Zo kunnen we samen echt een verschil maken voor huurders en het gasverbruik in beide dorpen verlagen.”

Comfortteam en koken op inductie

Huurders kunnen, naast bijvoorbeeld een Bespaartas, via Nieuwborgen.net vanaf dit jaar ook gebruikmaken van een Comfortteam. Jan Menninga (wethouder gemeente Eemsdelta): “Huurders kunnen dit team inschakelen voor het dichten van gaten en kieren in hun woning. Maar bijvoorbeeld ook voor het beter afstellen van de cv-installatie. Daarmee besparen bewoners gemiddeld 460 euro per jaar.”

Daarnaast wordt koken op gas verleden tijd, want huurders kunnen hun huidige kookplaat straks inruilen voor een inductiekookplaat.

Voor deze aanvullende maatregelen trekt Nieuwborgen.net nog eens 2.500 euro per woning uit.

Prachtige samenwerking

De bijdrage per woning vanuit Nieuwborgen.net is gelijk getrokken met de vergoeding van 5.000 euro die huiseigenaren sinds september 2021 kunnen aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. Jurrie Nieboer (wethouder gemeente Oldambt): “Al deze maatregelen samen zorgen niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een flinke besparing op de energierekening. En het is toch prachtig dat we als twee buurgemeenten en de woningcorporatie hierin samen kunnen optrekken!”

Gerelateerde berichten

Film Biovergister gebruikt voor basisscholen

Film Biovergister gebruikt voor basisscholen

Vorig jaar hebben we een korte film gemaakt over hoe de biovergister bij Nieuwolda werkt. Afgelopen maand kregen we de vraag of deze film voor het onderwijs gebruikt mag worden. Dat mag natuurlijk, maar we waren wel nieuwsgierig waarvoor en hoe ze de film willen...

Lees meer
Goud Doan!

Goud Doan!

Het afgelopen jaar zijn woningeigenaren en bedrijven in Nieuwolda en Wagenborgen druk bezig geweest om gas te besparen. Voor de periode van 15 september 2021 tot en met 14 september 2022 was er vanuit Nieuwborgen.net hiervoor 1,5 miljoen euro beschikbaar. Inwoners...

Lees meer
Nieuwsbrief september 2022

Nieuwsbrief september 2022

Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de meest recente editie van onze nieuwsbrief (met deze link downloadt u de nieuwsbrief als pdf-bestand). Mist...

Lees meer