Klein aantal huurwoningen in wagenborgen gaat over op waterstof

maart 10, 2021
Klein-aantal-huurwoningen-in-Wagenborgen-gaat-over-op-waterstof

Woonstichting Groninger Huis en Enexis Groep starten een project in Wagenborgen om ongeveer 40 huurwoningen in het dorp aan te sluiten op een waterstofnetwerk. De bewoners van deze huurwoningen zijn al gevraagd of zij hieraan mee willen werken. Dit innovatieve project is bedoeld om belangrijke ervaringen op te doen en staat los van Nieuwborgen.net. Alle overige inwoners van Wagenborgen en de inwoners van Nieuwolda krijgen de mogelijkheid om over te stappen op groen gas.

Wat is het verschil tussen WaterstofWijk Wagenborgen en Nieuwborgen.net?

WaterstofWijk Wagenborgen en Nieuwborgen.net zijn twee verschillende projecten. Nieuwborgen.net is een project in de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen om deze dorpen aardgasvrij te maken. Nieuwborgen.net doet dit met groen gas. WaterstofWijk Wagenborgen is een kleinschalig project voor maximaal veertig huurders van Groninger Huis in Wagenborgen. Deze woningen worden ook aardgasvrij, maar gaan over op waterstof. Huurders van Groninger Huis die niet zijn benaderd voor WaterstofWijk Wagenborgen kunnen meedoen aan Nieuwborgen.net. Heeft u interesse? Neem gerust contact met ons op.

Wat is het verschil tussen waterstof en groen gas?

Groen gas is hetzelfde als aardgas. Het wordt alleen op een andere manier gemaakt. Groen gas kan daarom via het huidige gasnetwerk naar de huizen toekomen. En de cv-ketel of kookplaat werken even goed op groen gas als op aardgas.

Waterstof is een andere energiestof. Het kan beperkt toegevoegd worden aan het huidige gasnetwerk willen de apparaten thuis er nog op werken. Om helemaal over te stappen op waterstof wordt er daarom voor WaterstofWijk Wagenborgen een grotendeels nieuw netwerk naast het bestaande aardgasnetwerk aangelegd. En krijgen de bewoners van de deelnemende huurwoningen ook nieuwe apparatuur en wordt het huis geïsoleerd tot energielabel B.

Groen gas kan al op verschillende plekken in de provincie Groningen worden gemaakt. Bijvoorbeeld in Nieuwolda, Tjuchem en Beerta staan biovergisters. In de komende jaren is er daarom al genoeg groen gas om meerdere dorpen gewoon met de bestaande cv-ketel warm te houden. Voor waterstof ligt dat anders. Groene waterstof wordt gemaakt van stroom uit zonnepanelen en windmolens. In de komende jaren is er niet genoeg voor heel veel huizen.

Innovatief

WaterstofWijk Wagenborgen is een uniek project. Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. Het gaat in Wagenborgen om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren ‘70 woonwijk. Dit gebeurt door in de huizen een combinatie van hybride warmtepomp en waterstof cv-ketel toe te passen. Met dit project doen Enexis Groep, Groninger Huis, Intergas en Energiewacht belangrijke ervaringen op voor nieuwe vormen van verwarmen waarbij we steeds beter rekening houden met het milieu.

WaterstofWijk Wagenborgen

Dit project is opgezet door de initiatiefnemers: Groninger Huis, Intergas, Energiewacht en Enexis Groep. Naast de deelnemers is er nog een groot aantal projectpartners nodig om het complete project tot een succes te maken. Wilt u meer weten? Het nieuwsbericht over dit project staat op de website van Groninger Huis. Daar vindt u ook meer informatie over de WaterstofWijk Wagenborgen.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer