Inwoner aan het roer

juni 30, 2021
Inwoner-aan-het-roer

Abel Vos is inwoner van Nieuwolda. Hij is bij Nieuwborgen.net doorgegroeid van een van de inwoners die met ons meedenkt (Koploper) via adviseur naar Taakgroepleider. Een inwoner aan het roer. Hij is zelf al helemaal van het gas af. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

Allereerst, wie is Abel Vos?

“Ik ben een geboren en getogen Nijwolmer. Een deel van mijn vrienden en familieleden wonen hier. Ik ben echt aan het dorp gehecht. We wonen hier prachtig met nog normale huizenprijzen en een grote tuin. Ik woon hier samen met mijn vrouw Chaya en dochter Eva. Er is ook nog eentje onderweg.”

Vanwaar jouw interesse in energiebesparing?

“We wonen in het huis dat is gebouwd door mijn opa en oma. Omdat er bevingsschade bij ons geconstateerd was, kregen we 4.000 euro voor energiebesparing. We hebben daarvan een zonneboiler aangeschaft. En daar is mijn interesse in het onderwerp begonnen.

Van oorsprong ben ik een techneut, een echte ‘Willie Wortel’. Techniek is voor mij een uitdaging. Hoe we het beste energie konden besparen was zo’n uitdaging waar ik helemaal in kon duiken.”

Wat was je doel?

“We wilden allereerst nog zo weinig mogelijk energie hoeven inkopen. Daarnaast wilden we het hele jaar door een fijn huis hebben om in te wonen.

Hoe heb je dat doel bereikt?

De zonneboilers bleken ideaal voor het verwarmen van het huis van het voorjaar tot het najaar. Maar onvoldoende om het in de winter ook aangenaam te hebben. Daarom kwam er een houtkachel bij. Deze hebben we aangesloten op de cv-ketel. En voor de perioden dat we weinig thuis zijn, hebben we ook een pelletkachel geïnstalleerd. Die kan volautomatisch verwarmen. Hij gaat als laatste aan als de zonneboiler en de houtkachel beide onvoldoende warmte leveren. We hebben tot slot een warmtepompboiler geïnstalleerd voor warm water. Oh, en de warmtepompboiler is ook nog aangesloten op de zonneboiler. Zo maken we optimaal gebruik van de warmte die we opwekken. Door al deze oplossingen samen, zijn we gasloos.” 

Waarom zo veel verschillende oplossingen?

“De ene oplossing past beter bij de zomer, de andere bij de winter. Dan is een combinatie het handigst. Let wel, wij hebben dit vier jaar geleden allemaal uitgedokterd. De techniek voor warmtepompen is nu veel verder dan toen. Ik zou het nu misschien wel iets anders aanpakken.”

En qua elektriciteit?

“Op het dak van het huis liggen zonnepanelen. Bij de schuur heb ik een testopstelling gemaakt met een aantal zonnepanelen en een kleine windmolen die aangesloten zijn op een accu. Die accu bestaat uit aan een heleboel batterijen. Daarin kunnen we stroom die we opwekken opslaan voor wanneer we tekort komen. Ik ben nu bezig het aantal panelen uit te breiden. Daarvoor heb ik een stapel tweedehands panelen van 85 Watt op de kop getikt die het nog prima doen. In totaal hebben we dan 35 panelen in de test.”

Waarom heb je je aangemeld als Koploper bij Nieuwborgen.net?

“Door ermee bezig te zijn, kreeg ik steeds meer interesse in het onderwerp. Ook ben ik een opleiding gaan volgen voor EPA-adviseur. Ik help inwoners vanuit Nieuwborgen.net al een poos door adviezen te geven over de beste maatregelen om gas te besparen (via een zogenaamd Wat-is-Wijs-advies). Begin dit jaar ben ik gevraagd of ik de taakgroep Woningen en Energiebesparing wil leiden. En dat doe ik graag.“

Waar ben je nu mee bezig als Taakgroepleider?

“Het is voor inwoners soms lastig om te weten wat nou slim is als het gaat om gas besparen. Sommige inwoners gaven ook aan de Padwiezer nog best ingewikkeld te vinden. We kijken daarom nu hoe we het voor iedereen makkelijker kunnen maken om gas te besparen. En dit begint met een slim advies.”

Heb je voor je huis verder nog plannen?

“Ja, ik wil hier graag nog een Warmteterugwin-systeem. Daarmee kunnen we de warmte uit warm tapwater halen om die opnieuw te gebruiken. En de bodem van de kruipruimte wil ik nog isoleren. Naast energie besparen wil ik tot slot ook nog kijken of we water kunnen besparen. Een mooie nieuwe uitdaging!”

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer