Gas besparen in het voorhuis

augustus 10, 2021

Aan de rand van Nieuwolda staat een oud voorhuis met nog een stukje schuur. Best een lastig pand als je gas wilt besparen. We vroegen de bewoners van het pand hoe zij daar tegenaan kijken. 

Het huis was vroeger deel van een boerderij. In de jaren zeventig brandde een groot deel van de schuur van deze boerderij af. De oude stalen branddeur en een klein beetje schuur bleven bewaard. Het oude voorhuis was in 1913 al vervangen door een wat statiger voorhuis. Dit heeft de brand ook overleefd. Dit ‘nieuwe’ voorhuis werd gebouwd door een boer uit Zeeland. De familie van Philip komt oorspronkelijk ook uit die provincie, wat het huis voor Philip extra betekenis geeft. Aan de grote keukentafel, onder het genot van een paar kopjes koffie doet hij zijn verhaal.

Daalders plekje

Philip Zweemer adviseert over het horizontaal gestuurd boren van kabels en pijpleidingen én hij is beeldend kunstenaar. Zijn partner Xandra Groenewold is communicatie specialist en bestuurder. Samen wonen zij aan de rand van Nieuwolda op een plek volop rust en ruimte. De besloten achtertuin sluit direct aan op het Termunterzijldiep.

Met de boot kun je alle kanten op. In de tuin staan her en der prachtige beelden van Philip. Kortom, een ‘daalders’ plekje. Ruim voldoende redenen voor Philip om zich hier 25 jaar geleden, voor eens en altijd te vestigen, samen met zijn Xandra. Of, zoals hij het zegt, “hier wortel te schieten.”

Het gaat mis

Philip vertelt dat hij voor zijn werk de hele wereld over reist: “Toen ik in Siberië was, zag de sneeuw er zwart van het affakkelen van gas. Eerder bevroren gebieden begonnen te ontdooien. Dan realiseer je je dat het misgaat. Dat we niet goed met de aarde omspringen. En dat we dus van fossiele brandstoffen af moeten. Daar kwam nog bij dat het gasverbruik toen we hier kwamen wonen wel erg hoog was. En het huis in de winter moeilijk warm te stoken bleek.”

Maatregelen om energie te besparen

Philip: “We hebben de afgelopen jaren daarom een heleboel gedaan om energie te besparen. Je moet klein beginnen en groot eindigen. Het is een investering, maar het scheelt ook flink in de energiekosten. Waar mogelijk hebben we ook gezocht naar vergoedingen van bijvoorbeeld de overheid”. Ze zijn begonnen met het isoleren van het platte dak. Op dat dak hebben ze zonnepanelen laten leggen. Het glas in huis is vervangen door HR++ glas en ook de muren zijn geïsoleerd. “Dat laatste was nog best lastig, want in de voor- en achterkamer zit nog ouderwets houtwerk tegen de wanden. Daar bleek gelukkig nog wel ruimte tussen de muur en het houtwerk te zitten, waardoor ook daar isolatie van binnenuit mogelijk was”, aldus Philip.

Aangenaam wonen

Al met al is het nu een stuk aangenamer in de winter. Het gasverbruik is gedaald van 6.000 kuub aardgas per jaar naar zo’n 2.000 kuub. “We denken nog na over het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp. Ook moet een stuk schuin dak nog worden geïsoleerd. En ik ben ook wel benieuwd naar waar de warmte in huis nog weglekt. Daarvoor gaan we nog een keer warmtebeelden laten maken”, vult Philip aan.

Groen gas maakt dat je het in stapjes kunt doen

Philip is een van de Koplopers bij Nieuwborgen.net. Koplopers zijn inwoners uit beide dorpen die meedenken over het project. Philip: “Wubbo Ockels zei altijd ‘Je mag net zoveel energie gebruiken als je wilt, als je het maar verantwoord opwekt!’ Daarom is dit ook zo’n mooi project. Je hoeft niet in een keer het hele huis te verbouwen, want er is straks groen gas. We kunnen daardoor in eigen tempo van het gas af zonder je in de tussentijd schuldig te voelen over het gas dat je toch nog gebruikt.”

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief-juli 2021

Nieuwsbrief-juli 2021

Wilt u meer weten over onze plannen voor de rest van dit jaar? Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de nieuwsbrief van juli 2021(met deze link...

Lees meer
Gas besparen was nog nooit zo voordelig!

Gas besparen was nog nooit zo voordelig!

Veel huiseigenaren in Nieuwolda en Wagenborgen hebben recht op een vergoeding vanuit de versterkingsopgave voor het verbeteren en verduurzamen van de woning. Na de zomer kunnen huiseigenaren in deze dorpen ook van Nieuwborgen.net een vergoeding krijgen voor grotere...

Lees meer
Inwoner aan het roer

Inwoner aan het roer

Abel Vos is inwoner van Nieuwolda. Hij is bij Nieuwborgen.net doorgegroeid van een van de inwoners die met ons meedenkt (Koploper) via adviseur naar Taakgroepleider. Een inwoner aan het roer. Hij is zelf al helemaal van het gas af. Hoe heeft hij dat voor elkaar...

Lees meer