Film Biovergister gebruikt voor basisscholen

september 23, 2022

Vorig jaar hebben we een korte film gemaakt over hoe de biovergister bij Nieuwolda werkt. Afgelopen maand kregen we de vraag of deze film voor het onderwijs gebruikt mag worden. Dat mag natuurlijk, maar we waren wel nieuwsgierig waarvoor en hoe ze de film willen gebruiken. Dus hebben we Bert Kalkman en Margretha de Zeeuw van Edu-World daarover geïnterviewd.

Wat doen jullie?

Kalkman: “Wij zijn een bedrijf dat leermateriaal voor vooral het basisonderwijs maakt. We hebben als bedrijf trouwens niet als doel om winst te maken. We willen onderwijsmateriaal maken dat zorgt voor diepgang en betrokkenheid en daarmee bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs. Door het zo persoonlijk mogelijk te maken, zorgen we ervoor dat kinderen zich kunnen verbinden met het onderwerp.”

Hoe gaan jullie de film over de biovergister gebruiken?

“We zijn bezig om een reis door Nederland te maken. Kinderen krijgen een kaart waarmee ze van de ene provincie naar de andere provincie reizen. In elke provincie leren ze iets over die provincie. In Friesland hebben we het over de Elfstedentocht, in Zuid-Holland gaat het over de Randstad, het Westland, en de grote steden. En in Noord-Holland gaat het bijvoorbeeld over Schiphol en de oude droogmakerijen, zoals de Beemster en de Purmer. Zo gaan we alle provincies langs. In Groningen gaat het naast de landbouw ook over het aardgas en hoe we daar vanaf kunnen stappen”, voegt de Zeeuw toe.

Hoe ziet dat er precies uit?

Kalkman: “We laten de kinderen (onder leiding van de docent) via een proefje zelf biogas maken. Ze doen suiker en gist in een fles en met een ballon vangen ze het gas op. Het filmpje laat mooi zien hoe dat in het groot werkt.”

Waarom dit filmpje?

“We willen de echte verhalen boven tafel krijgen. We laten daarom in iedere provincie de mensen zelf aan het woord. Het mooie van dit filmpje is dat het goed uitlegt hoe een vergister werkt en dat het in de provincie zelf is gemaakt. Het is heel authentiek!”, aldus een enthousiaste Kalkman.

We wensen alle kinderen alvast bij deze veel kijkplezier!

De biovergister in Nieuwolda

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer