Terug naar Nieuws

Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

Gepubliceerd op:
Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun huis aardgasvrij hebben gemaakt of vergaand verduurzaamd. In de expositieruimte bij de duurzame demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich vervolgens laten inspireren door deze verhalen. Wethouder Meindert Joostens: 'Eemsdelta is een jonge gemeente, die duurzaamheid belangrijk vindt. Als inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen hierbij. Verhalen en tips van bewoners die hiermee ervaring hebben, zijn hierop een waardevolle aanvulling.'

Verhalen en tips uit de eerste hand

In de expositieruimte van de duurzame demowoning aan de Heerestraat 17 in Middelstum is een postergalerij met duurzaamheidsverhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum. Zij hebben hun woning al aardgasvrij gemaakt of andere energiebesparende maatregelen genomen. De gemeente Eemsdelta wil hier de ervaringen van inwoners van de voormalige gemeenten Appingedam en Delfzijl aan toevoegen. Voor nieuwe verhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum is er ook plek. Wethouder Meindert Joostens: 'Vaak zijn de duurzame woningen te bezoeken en kun je in gesprek gaan met de bewoners. Zo kunnen bezoekers uit de eerste hand  horen hoe een warmtepomp werkt en dat je door je woning te isoleren energie en geld bespaart én minder last hebt van tocht of een koude vloer.'

Oproep deelname postergalerij

Woont u in de gemeente Eemsdelta en heeft u uw woning aardgasvrij gemaakt of vergaand verduurzaamd? Wilt u andere mensen vertellen hoe u dat gedaan heeft en hoe het resultaat bevalt? Mogen we van uw woning een poster maken voor in de postergalerij in de demowoning? Wilt u uw ervaringen delen? Mail dan naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Gratis energiebespaarpakketje

Inwoners van de gemeente Eemsdelta die vooraf een vragenlijst over hun woning invullen op het Energieloket van de gemeente via www.energieloket-groningen.nl/quickscan en deze uitgeprint meenemen om in de demowoning te bespreken, krijgen een gratis energiebespaarpakketje. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

De duurzame demowoning

In de demowoning zelf zijn ook voorbeelden te zien van energiebesparende maatregelen, zoals verwarmingsinstallaties, vloerverwarming, isolatiematerialen en zonnepanelen.

Daarnaast kan men er gratis informatie krijgen over subsidies en leningen voor energiebesparing en duurzaamheid, over het Energieloket van de gemeente, lokale energiecoöperaties en andere duurzame projecten in de gemeente Eemsdelta. De demowoning wordt dit jaar zelf ook verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Bezoekers kunnen zien hoe dat stap voor stap is gedaan.  

Openingstijden expositieruimte

De expositieruimte van de demowoning is op afspraak open op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Mail voor het maken van een afspraak naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Een kans om fijner te kunnen leven

Een kans om fijner te kunnen leven

Verkenners Uitgelicht: Paul Berlo, Nieuwolda Paul en zijn vrouw wonen in Nieuwolda. In december 2019 kwamen zij vanuit het Brabantse Den Bosch. Ze kwamen naar het Noorden op zoek naar een nieuwe plek en een stukje grond, rust, ruimte en het simpele leven. Voor hen een kans om fijner te kunnen leven. En zo ziet Paul Nieuwborgen.net ook: “Dit project kan zorgen dat mensen fijner kunnen leven.” 
 
Nieuwsbrief juli 2021

Nieuwsbrief juli 2021

Wilt u meer weten over onze plannen voor de rest van dit jaar? Bent u benieuwd hoe inwoners in Nieuwolda en Wagenborgen bezig zijn met gas besparen? Of wilt u gewoon weten wat er bij Nieuwborgen.net speelt? U leest het in de nieuwsbrief van juli 2021 (met deze link downloadt u de nieuwsbrief als pdf-bestand). Mist u nog onderwerpen? Geef het aan ons door!