Terug naar Nieuws

Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

Gepubliceerd op:
Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun huis aardgasvrij hebben gemaakt of vergaand verduurzaamd. In de expositieruimte bij de duurzame demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich vervolgens laten inspireren door deze verhalen. Wethouder Meindert Joostens: 'Eemsdelta is een jonge gemeente, die duurzaamheid belangrijk vindt. Als inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen hierbij. Verhalen en tips van bewoners die hiermee ervaring hebben, zijn hierop een waardevolle aanvulling.'

Verhalen en tips uit de eerste hand

In de expositieruimte van de duurzame demowoning aan de Heerestraat 17 in Middelstum is een postergalerij met duurzaamheidsverhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum. Zij hebben hun woning al aardgasvrij gemaakt of andere energiebesparende maatregelen genomen. De gemeente Eemsdelta wil hier de ervaringen van inwoners van de voormalige gemeenten Appingedam en Delfzijl aan toevoegen. Voor nieuwe verhalen van inwoners van de voormalige gemeente Loppersum is er ook plek. Wethouder Meindert Joostens: 'Vaak zijn de duurzame woningen te bezoeken en kun je in gesprek gaan met de bewoners. Zo kunnen bezoekers uit de eerste hand  horen hoe een warmtepomp werkt en dat je door je woning te isoleren energie en geld bespaart én minder last hebt van tocht of een koude vloer.'

Oproep deelname postergalerij

Woont u in de gemeente Eemsdelta en heeft u uw woning aardgasvrij gemaakt of vergaand verduurzaamd? Wilt u andere mensen vertellen hoe u dat gedaan heeft en hoe het resultaat bevalt? Mogen we van uw woning een poster maken voor in de postergalerij in de demowoning? Wilt u uw ervaringen delen? Mail dan naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Gratis energiebespaarpakketje

Inwoners van de gemeente Eemsdelta die vooraf een vragenlijst over hun woning invullen op het Energieloket van de gemeente via www.energieloket-groningen.nl/quickscan en deze uitgeprint meenemen om in de demowoning te bespreken, krijgen een gratis energiebespaarpakketje. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

De duurzame demowoning

In de demowoning zelf zijn ook voorbeelden te zien van energiebesparende maatregelen, zoals verwarmingsinstallaties, vloerverwarming, isolatiematerialen en zonnepanelen.

Daarnaast kan men er gratis informatie krijgen over subsidies en leningen voor energiebesparing en duurzaamheid, over het Energieloket van de gemeente, lokale energiecoöperaties en andere duurzame projecten in de gemeente Eemsdelta. De demowoning wordt dit jaar zelf ook verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Bezoekers kunnen zien hoe dat stap voor stap is gedaan.  

Openingstijden expositieruimte

De expositieruimte van de demowoning is op afspraak open op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Mail voor het maken van een afspraak naar duurzamedemowoning@eemsdelta.nl.

Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

De dorpen Nieuwolda (gemeente Oldambt) en Wagenborgen (gemeente Eemsdelta) doen mee aan de landelijke proeftuin voor aardgasvrije wijken onder de naam Nieuwborgen.net. De proeftuin bestaat uit twee onderdelen: gas besparen en overstappen op lokaal geproduceerd groen gas. Wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt legt uit: “Inmiddels zijn we begonnen met de gasbesparende maatregelen. De inwoners uit beide dorpen krijgen een bijdrage vanuit Nieuwborgen.net om met de maatregelen aan de slag te gaan. Een deel van het bedrag moeten ze zelf betalen. We zien dat niet iedereen die eigen bijdrage kan betalen. Daarom starten we met een proef om ook de mensen met een kleine portemonnee te helpen om gasbesparende maatregelen te nemen. Iedereen moet gas kunnen besparen.”
 
Video  - hoe werkt een biovergister?

Video - hoe werkt een biovergister?

 Groen gas wordt gemaakt in een biovergister. Maar hoe dan? Dat ziet u in deze korte video.