Nieuws

Verkenners: met, voor en door inwoners

Verkenners: met, voor en door inwoners

In Nieuwolda en Wagenborgen doen 52 woningen mee aan de Verkennersproef. Op 19 mei hebben we met de eigenaren van 12 Verkennerswoningen online om tafel gezeten. De hamvraag: hoe vinden jullie dat het gaat?
 
Ventilatietips

Ventilatietips

Bij het isoleren van woningen worden ook vaak de kieren rond ramen en deuren dichtgemaakt. Het wordt dan nog belangrijker om uw woning goed te ventileren (luchten). Want schone lucht is belangrijk voor uw gezondheid. In dit artikel leest u hoe u dat goed doet.
 
Gas besparen in het voorhuis

Gas besparen in het voorhuis

Aan de rand van Nieuwolda staat een oud voorhuis met nog een stukje schuur. Best een lastig pand als je gas wilt besparen. We vroegen de bewoners van het pand hoe zij daar tegenaan kijken. 
 
Gas en tijd besparen, dat wil jij toch ook?

Gas en tijd besparen, dat wil jij toch ook?

Tijd, ik kom het altijd te kort. Gas en elektriciteit besparen doe ik ook maar wat graag. En zo kwam ik de Cooking Bag tegen. Ik las dat je daarmee energie en tijd kunt besparen. En nog een voordeel, hij wordt in Oost Groningen met grondstoffen uit Oost Groningen gemaakt! Dus maar eens op bezoek bij Rianne Schuurman in Nieuwolda. Kijk hier hoe zij met de Cooking Bag kookt.
 
Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

Gemeente Eemsdelta zoekt inwoners met duurzame woning

De gemeente Eemsdelta is op zoek naar inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen over hoe zij hun huis aardgasvrij hebben gemaakt of vergaand verduurzaamd. In de expositieruimte bij de duurzame demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich vervolgens laten inspireren door deze verhalen. Wethouder Meindert Joostens: 'Eemsdelta is een jonge gemeente, die duurzaamheid belangrijk vindt. Als inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen hierbij. Verhalen en tips van bewoners die hiermee ervaring hebben, zijn hierop een waardevolle aanvulling.'
 
Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

Nieuwborgen.net start met proef ‘Iedereen kan gas besparen’

De dorpen Nieuwolda (gemeente Oldambt) en Wagenborgen (gemeente Eemsdelta) doen mee aan de landelijke proeftuin voor aardgasvrije wijken onder de naam Nieuwborgen.net. De proeftuin bestaat uit twee onderdelen: gas besparen en overstappen op lokaal geproduceerd groen gas. Wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt legt uit: “Inmiddels zijn we begonnen met de gasbesparende maatregelen. De inwoners uit beide dorpen krijgen een bijdrage vanuit Nieuwborgen.net om met de maatregelen aan de slag te gaan. Een deel van het bedrag moeten ze zelf betalen. We zien dat niet iedereen die eigen bijdrage kan betalen. Daarom starten we met een proef om ook de mensen met een kleine portemonnee te helpen om gasbesparende maatregelen te nemen. Iedereen moet gas kunnen besparen.”
 
Video  - hoe werkt een biovergister?

Video - hoe werkt een biovergister?

 Groen gas wordt gemaakt in een biovergister. Maar hoe dan? Dat ziet u in deze korte video. 
 
Inwoners weten behoorlijk goed wat Nieuwborgen.net inhoudt

Inwoners weten behoorlijk goed wat Nieuwborgen.net inhoudt

Begin januari is er in Nieuwolda en Wagenborgen een vragenlijst verspreid. De vragenlijst ging over de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. Wat vinden inwoners ervan? En wat weten ze erover? In de dorpen loopt de proeftuin Nieuwborgen.net. In totaal hebben uit deze dorpen 107 inwoners de vragenlijst ingevuld. Dezelfde vragenlijst is ook door bewoners van zes andere proeftuinen in Nederland ingevuld. In dit artikel delen we graag de resultaten.
 
Conferentie: Nieuwborgen.net: Twee Groninger dorpen op groen gas; onze lessen en ervaringen

Conferentie: Nieuwborgen.net: Twee Groninger dorpen op groen gas; onze lessen en ervaringen

Op vrijdag 26 februari heeft onze zeer geslaagde conferentie over Groen Gas plaatsgevonden. Kon u er niet bij zijn of wilt u de conferentie nog een keer terug kijken? Kijk hier de gehele conferentie (2 uur, 8 minuten en 4 seconden) terug of alleen de samenvatting in soundbites (46 minuten en 44 seconden). Voor de conferentie is ook een korte video (3 minuten en 31 seconden) gemaakt. In deze video vertellen verschillende mensen, zoals inwoners, bestuurders en experts, wat er goed gaat bij Nieuwborgen.net en wat er beter kan. We hebben deze video ook toegevoegd.
 
Klein aantal huurwoningen in Wagenborgen gaat over op waterstof

Klein aantal huurwoningen in Wagenborgen gaat over op waterstof

Woonstichting Groninger Huis en Enexis Groep starten een project in Wagenborgen om ongeveer 40 huurwoningen in het dorp aan te sluiten op een waterstofnetwerk. De bewoners van deze huurwoningen zijn al gevraagd of zij hieraan mee willen werken. Dit innovatieve project is bedoeld om belangrijke ervaringen op te doen en staat los van Nieuwborgen.net. Alle overige inwoners van Wagenborgen en de inwoners van Nieuwolda krijgen de mogelijkheid om over te stappen op groen gas.
 
Besparen? Het begint met een goed advies

Besparen? Het begint met een goed advies

Als huiseigenaar kunt u via de Padwiezer een flinke bijdrage krijgen voor het inwinnen van advies. In dit artikel leggen we uit waarom advies zo belangrijk is. 
 
Overweldigend aantal aanmeldingen Verkenners

Overweldigend aantal aanmeldingen Verkenners

Vanaf maandag 25 januari 2021 09:00 uur konden huiseigenaren zich aanmelden als Verkenner. Maar liefst 52 huiseigenaren hebben zich op die dag al aangemeld. Wat een geweldig resultaat!
 
Gas besparen met de Padwiezer

Gas besparen met de Padwiezer

In de Padwiezer staan mogelijkheden om gas te besparen in uw woning. Deze maand valt de Padwiezer bij ieder woonadres in Nieuwolda en Wagenborgen op de mat. Houd uw brievenbus dus in de gaten. U kunt (een bijdrage voor) de verschillende mogelijkheden vanaf 25 januari aanvragen via deze website.
 
Mogen wij u wat vragen?

Mogen wij u wat vragen?

Bij Nieuwborgen.net hebben we twee doelen voor de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen: zoveel mogelijk gas besparen en overstappen op groen gas. U weet als geen ander wat daarbij belangrijk is voor uw eigen huis. We leren graag van u. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Daarom vragen we u om mee te doen aan een onderzoek.
 
De Padwiezer om meer gas te besparen komt begin 2021

De Padwiezer om meer gas te besparen komt begin 2021

Met de artikelen in de Bespaartas kunt u een eerste stap zetten om gas te besparen. En er is meer mogelijk! Wij helpen u graag verder op weg met bespaartips, adviezen en een financiële bijdrage. Hiervoor is de Padwiezer gemaakt. Met de Padwiezer bepaalt u zelf uw route om gas te besparen. Begin volgend jaar krijgt u hierover meer informatie thuisgestuurd. 
 
Vraag uw gratis Bespaartas aan

Vraag uw gratis Bespaartas aan

Deze winter helpt Nieuwborgen.net u een start te maken met het besparen van gas. Want of het nu groen gas is of niet, minder gas gebruiken is altijd beter. Beter voor Groningen, beter voor het milieu én beter voor uw portemonnee. U kunt om te beginnen een gratis Bespaartas aanvragen ter waarde van 50 euro.
 
Help uw dorpsgenoten gas besparen en word klushulp

Help uw dorpsgenoten gas besparen en word klushulp

Binnenkort ontvangt u, als inwoner van Nieuwolda of Wagenborgen, een bon voor een gratis Bespaartas. Met de artikelen in de tas kunt u gas besparen. Die artikelen moeten vaak nog wel gemonteerd of geplaatst worden. Niet iedereen is in staat om een waterbesparende douchekop te monteren of radiatorfolie aan te brengen. Bent u handig en wilt u uw dorpsgenoten een handje helpen? Meld u dan aan als klushulp.
 
Hulp voor inwoners Nieuwolda en Wagenborgen om gas te besparen

Hulp voor inwoners Nieuwolda en Wagenborgen om gas te besparen

Deze winter gaan we van start met de eerste activiteiten. Inwoners uit Nieuwolda en Wagenborgen krijgen dan een financiële bijdrage voor het nemen van kleine maatregelen om gas te besparen.
 
Hoe gaan we de bijdrage van de Rijksoverheid gebruiken?

Hoe gaan we de bijdrage van de Rijksoverheid gebruiken?

Bij Nieuwborgen.net willen we gas besparen door huizen en panden te isoleren. Daarnaast willen we overstappen van aardgas op groen gas. Nieuwborgen.net heeft hiervoor een eenmalige Rijksbijdrage van ruim 4,7 miljoen euro gekregen. We hebben nog niets van deze bijdrage uitgegeven. De kosten voor het maken van de plannen hebben we tot nu toe uit andere potjes betaald. We krijgen veel vragen hoe we de Rijksbijdrage dan wel gaan gebruiken. In dit artikel leggen we dit uit.
 
Webinar ‘Wat is groen gas?’ nu terug te kijken

Webinar ‘Wat is groen gas?’ nu terug te kijken

Samen overstappen op groen gas in Nieuwolda en Wagenborgen. Dat is een van de doelen van het project Nieuwborgen.net. Maar wat is dat dan, groen gas? Om dat uit te leggen heeft Nieuwborgen.net op 17 september een webinar uitgezonden. Dit webinar kunt u nu op ieder gewenst moment terugkijken.
 

HEEFT U NOG VRAGEN?

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Contact opnemen
Meer informatie over de spreekuren